Pčele preživjele dva mjeseca zatrpane ispod vulkanskog pepela

Pčela @unsplash.com

Nekoliko košnica na Kanarskim ostrvima preživjelo je erupciju vulkana tako što su pčele uspjele na vrijeme “zapečatiti” svoje košnice, navodi “New York Times”.

U septembru 2021. godine na Kanarskim ostrvima eruptirao je vulkan Cumbre Vieja. Tokom erupcije uništeno je više od hiljadu zgrada, a oko 5.000 ljudi je moralo biti evakuisano.

Čak 50 dana nakon erupcije, jedan se od pčelara vratio na svoju farmu zanimajući se šta se desilo sa njegovim košnicama. Ispostavilo se da se unutar pet košnica prekrivenih pepelom nalazi na desetine hiljada živih pčela.

“Ne samo da su uspjele preživjeti tokove vrućih, otrovnih plinova, već su i izbjegle glad hraneći se zalihama meda”, kazao je Antonio Quesada, predsjednik lokalnog udruženja pčelara.

Propolis “umjesto” maltera

“Pčele su koristile propolis, smolastu mješavinu, kako bi se zatvorile unutar košnice”, dodao je.

Prema riječima stručnjaka, činjenica da pčele preživljavaju u tako teškim uslovima je i dalje zadivljujuća.

“Ovo ponašanje je tipično za pčele koje koriste propolis, napravljen od supstanci koje sakupljaju iz biljaka i pupoljaka kako bi zatvorile sitne pukotine u košnici kako bi je zaštitile od kišnice i vjetra“, kazala je Natalie Steinhauer, naučnica na Univerzitetskom odjelu za entomologiju u Marylandu, SAD.

Vezane vijesti

“Gospode pomiluj, na auto se smiluj”

Iako ovo nije prvi slučaj da sveštena lica osveštavaju automobile, ipak je zanimljivo svaki put vidjeti kako hrišćanski…

Ovdje je toplije: “Nijedan Nijemac se neće smrznuti u našoj zemlji”

Atina predlaže Nijemcima zabrinutim zbog astronomskih cijena grijanja da ove zime provedu odmor na Mediteranu, obećavajući da se…

Zatvorenik progutao mobilni telefon

Zatvorenik u indijskom gradu Gopalganj u državi Bihar hospitalizovan je nakon što je progutao mobilni telefon tokom inspekcije,…
Total
1
Share