“Pivska preplanulost” za bronzani ten kože – najopasniji trend ljeta

Pivo umjesto kreme za sunčanje @TikTok

Umjesto kreme za sunčanje, pojedini kreatori na Tiktoku trenutno stavljaju pivo na svoju kožu kako bi što prije postigli bronzani ten.

Haštag #beertan trenutno se uveliko pretražuje na Tiktoku. Iza njega stoji upravo – pivo (eng. – beer), koje bi naneseno na tijelo i lice trebalo brže osigurati preplanuli ten. Prema mišljenju dermatologa, ovo je veoma opasna igra sa zdravljem.

Bez naučnih dokaza

“Zagovornici ovog trenda tvrde da šećeri i kiseline u pivu mogu pomoći da koža dobije tamniju boju. Kažu čak i da postoje dodatne prednosti antioksidansa i vitamina koji se nalaze u određenim pivima”, kazala je za “Independent” Caroline Brooks, kozmetičarka iz Dubaija.

Na prvu zvuči dobro – međutim, prema Brooksovim riječima, nema naučnih dokaza da ovaj poduhvat funkcioniše. Osim toga, ne baš ukusan miris alkohola magično privlači insekte koji grizu, a reflektirajući efekat piva čini opekotine od sunca i sunčanicu vrlo vjerovatnim.

Krema za sunčanje

A kako bi preplanulost od piva bila posebno efikasna, mnogi sljedbenici ovog trenda u potpunosti preskaču kremu za sunčanje!

Dermatolog Marianne Meli, medicinski direktor dermatološke ordinacije “Dermanence” u Cirihu, ima sličan stav.

“Nažalost, preplanulost pruža vrlo malo zaštite od UV zračenja i nikada nije blizu kremi za sunčanje. Dakle, sunčanje kao zaštita od sunca nema smisla. Plus – boja je uvijek znak da se koža brani od napada UV zračenja. Dakle, definitivno ima nešto u rečenici ‘ne postoji zdrava preplanulost‘”, poručila je Meli.

Vezane vijesti

Džinovska rupa u Turskoj nastala nakon zemljotresa

Nakon današnjeg zemljotresa magnitude 4,3 stepena po Richteru, koji se dogodio u regiji Konya u Turskoj, nastala je…

Katolički biskup: “Ne postoji Djed Mraz, to je proizvod ljudske mašte”

Djed Mraz je osoba rođena iz ljudske mašte, dok je Sveti Nikola bio stvarna osoba iz mjesta Mira…

Autobus vozi besplatno na dan Putinove smrti

Autobus u glavnom gradu Ukrajine Kijevu svojim putnicima obećava besplatnu vožnju na dan smrti ruskog predsjednika Vladimira Putina,…
Total
0
Share