Prodat jedan od najstarijih globusa na svijetu, Australije nema na njemu

Globus “bez” Australije @Twitter

Globus iz 16. vijeka prodat je na aukciji za 116.000 funti (136.000 eura) nakon što je kupljen na pijaci antikviteta u Walesu za samo 150 funti (176 eura), navodi “BBC”.

Smatra se najstarijim globusom ikada postavljenim na aukciju i toliko je rijedak artefakt da čak ni muzeji nisu znali procijeniti njegovu vrijednost.

Na ovom globusu “ne postoji” Australija, jer Evropljani u to vrijeme nisu ni znali za nju, ali zato na njemu postoje ugravirana morska čudovišta i brodovi, ali i Triton, bog mora iz antičke Grčke.

Na globusu napravljenom od drveta i papira, područje današnje Sjeverne Amerike označeno je latinskom frazom “Devicta ann 1530” (“Osvojeno 1530.”).

“Žestoka borba” potencijalnih kupaca

Globus, koji je star oko 470 godina, smatra se najstarijim te vrste ikada postavljenim na aukciju, izazvao je žestoku borbu između pet kupaca.

Procjena početne cijene globusa bila je 30.000 funti (35.000 eura), ali je na kraju prodat po čak tri puta većoj cijeni.

Osim ovoga, na svijetu postoji svega nekoliko starijih globusa, a među njima je i onaj napravljen 1504. godine od dva nojeva jajeta.

Vezane vijesti

Najveća slatkovodna riba na svijetu ulovljena u Kambodži

U rijeci Mekong u Kambodži, ribari su otkrili džinovsku ražu, prenosi “New York Times”. Riba pripada vrsti “Urogymnus…

Ukrala identitet vlastite kćerke kako bi upisala fakultet

Lauren Oglesby, koja živi u Missouriju (SAD), ukrala je identitet svoje vlastite kćerke, 22-godišnje Lauren Ashley Hayes. Oglesby…

Država daje tinejdžerima 2.170 eura mjesečno da napuste porodični dom

Vjerovatno svi sa 18 godina sanjaju da sebi obezbijede sigurne novčane mjesečne prihode kako bi u nastavak života…
Total
1
Share