Promijenio spol kako bi se brže penzionisao

Zastava Švicarske @pixabay.com

Jedan je čovjek iskoristio “rupu” u novom zakonu koji pojednostavljuje proceduru promjene spola u dokumentima.

Stanovnik Lucerna u Švicarskoj zvanično je promijenio spol u ženski kako bi godinu dana ranije otišao u penziju. Međutim, postao je žena samo na papiru, pišu švicarski mediji.

Iskoristio priliku

Od početka 2022. godine u Švicarskoj je stupio na snagu zakon koji uveliko pojednostavljuje proceduru promjene spola u dokumentima. Od sada to svako može učiniti uz minimalne troškove, a ovaj je čovjek samo iskoristio priliku.

Da biste promijenili spol u dokumentima, potrebno je samo doći u Matični ured, podnijeti zahtjev i platiti administrativnu taksu od 75 švicarskih franaka (70 eura). Ranije je za takav zahvat bila potrebna medicinska dijagnoza, hormonska terapija i ljekarsko uvjerenje.

Sve po zakonu

Čovjek je u novim pravilima vidio svoju korist. Podnio je zahtjev za promjenu spola kako bi ranije otišao u penziju.

U Švicarskoj je starosna granica za odlazak u penziju za žene 64 godine, a za muškarce – 65. Navodno, muškarac je odlučio otići na odmor godinu dana ranije. Glavna stvar je da je to uradio sasvim legalno.

Vezane vijesti

Na plaži pronašli vrlo otrovnu i ogromnu morsku zmiju

Jedan je ranojutarnja šetnja bila iznenađujuća za pojedine mještane Queenslanda u prošli utorak kada ih je dočekala ogromna…

Ruski vojnik opljačkao stan i ostavio svoju fotografiju “za sjećanje”

Ruski vojnik opljačkao je stan jedne stanovnice ukrajinskog grada Irpina, ostavivši tom prilikom svoju fotografiju u stanu kao…

“Putin će uskoro umrijeti, ali nemojte se unaprijed radovati”

Od početka rata u Ukrajini bilo je dosta informacija o zdravlju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vrlo često se…
Total
0
Share