Pronađen plavi safir težak čak 310 kilograma

Safir težine preko 300 kilograma @YouTube

Vlasti Šri Lanke u nedjelju su otkrile ogroman dragulj, koji se smatra najvećim prirodnim plavim safirom na svijetu, težak nevjerovatnih 310 kilograma.

Lokalni stručnjaci, koji su ispitivali safir, kazali su da se radi o jednom od najrjeđih dragih kamenja na svijetu, težine više od 300 kilograma. Stručnjaci međunarodnih organizacija će u narednom periodu certificirati ovaj dragulj, prenosi “Reuters“.

Džinovski safir bio je izložen ispred rezidencije jednog od vlasnika rudnika dragog kamenja u Horani, gradu 65 kilometara južno od Kolomba, najvećeg grada Šri Lanke.

Nekoliko budističkih monaha pjevalo je vjerske blagoslove za ovaj safir prije nego što su ga predstavili lokalnoj javnosti.

Prijestolnica dragog kamenja

Dragulj je pronađen u Ratnapuri, regiji bogatoj dragim kamenjem, gdje su mještani slučajno otkrili najveću gomilu zvjezdanih safira u dvorištu jedne kuće.

Ratnapura je također poznata i kao “prijestolnica dragog kamenja” u toj južnoazijskoj zemlji, svjetski lider u izvozu safira i drugih dragulja, dodaje “Reuters“.

Šri Lanka je zaradila oko pola milijarde dolara na izvozu safira, dijamanata i drugih dragulja u 2020. godini, kazali su lokalni zvaničnici industrije dragog kamenja.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Patio od glavobolje 20 godina, doktori otkrili metak u glavi

Jedan je čovjek, koji je patio od jakih glavobolja, tek nakon dugo vremena saznao da je živio više…

Prodat jedan od najstarijih globusa na svijetu, Australije nema na njemu

Globus iz 16. vijeka prodat je na aukciji za 116.000 funti (136.000 eura) nakon što je kupljen na…

Burek sarma!? Dabogda se zaratilo…

Iako je jedina ispravna definicija bureka zapravo da je to “pita sa mesom”, mnogi već odavno poistovjećuju “pitu…
Total
1
Share