Rus uzgaja jabuke veličine bisera, pakuje ih u kutije šibica

Minijaturne jabuke iz Rusije @Twitter

Nikifor Ivanov, ruski poljoprivrednik koji živi u Jakutsku, sibirskom gradu izgrađenom na permafrostu (zaleđenom tlu), uzgaja posebnu sortu jabuka otpornih na ekstremno niske temperature, ali što je najzanimljivije, njegove jabuke su toliko male da su veličine bisera.

Ekstremni vremenski uslovi koji vladaju u ruskoj pokrajini Jakutija na dalekom sjeveru, gdje temperatura zimi padne na čak 60 stepeni ispod nule, nisu dozvolili da jabuke narastu do uobičajene i svima nama poznaŧe veličine.

Upravo zbog svega navedenog, prva ukrštanja pojedinih biljnih vrsta biolozi su u ovom dijelu svijeta sproveli krajem prošlog vijeka kada je i nastala nova vrsta patuljastih jabuka, koje se savršeno mogu upakovati u kutiju šibica.

Kiselkasti okus

Video: Twitter

Ivanov je pokušao napraviti džem od jabuka, ali kako je njihovo sakupljanje mukotrpan proces i zahtijeva znatan trud, od ove ideje je odustao još u samom počeŧku.

Hrskaju kao jabuka i ukusa su kao jabuka, ali ipak su malo kiselkaste“, kazao je Nikifor Ivanov za ruske medije.

Vezane vijesti

Nevjerovatna aplikacija prevodi jezik mačaka

Inovativna mobilna aplikacija može prevesti ono što mačka pokušava reći svom vlasniku koristeći umjetnu inteligenciju, prenose britanski mediji.…

Četiri muškarca poginula od udara groma prilikom kopanja groba

Četiri osobe su tragično nastradale, a jedna je povrijeđena prilikom udara groma u regionu Beja u južnoj Tanzaniji.…

Ukrali ruski oklopni transporter i otišli se “malo provozati”

Dvojica mladih Ukrajinaca “zaplijenili” su ruski oklopni transporter, te su se otišli sa njim “malo provozati”. Video snimljen…
Total
0
Share