Rus uzgaja jabuke veličine bisera, pakuje ih u kutije šibica

Minijaturne jabuke iz Rusije @Twitter

Nikifor Ivanov, ruski poljoprivrednik koji živi u Jakutsku, sibirskom gradu izgrađenom na permafrostu (zaleđenom tlu), uzgaja posebnu sortu jabuka otpornih na ekstremno niske temperature, ali što je najzanimljivije, njegove jabuke su toliko male da su veličine bisera.

Ekstremni vremenski uslovi koji vladaju u ruskoj pokrajini Jakutija na dalekom sjeveru, gdje temperatura zimi padne na čak 60 stepeni ispod nule, nisu dozvolili da jabuke narastu do uobičajene i svima nama poznaŧe veličine.

Upravo zbog svega navedenog, prva ukrštanja pojedinih biljnih vrsta biolozi su u ovom dijelu svijeta sproveli krajem prošlog vijeka kada je i nastala nova vrsta patuljastih jabuka, koje se savršeno mogu upakovati u kutiju šibica.

Kiselkasti okus

Video: Twitter

Ivanov je pokušao napraviti džem od jabuka, ali kako je njihovo sakupljanje mukotrpan proces i zahtijeva znatan trud, od ove ideje je odustao još u samom počeŧku.

Hrskaju kao jabuka i ukusa su kao jabuka, ali ipak su malo kiselkaste“, kazao je Nikifor Ivanov za ruske medije.

Vezane vijesti

“Dokle će Sirijci uzimati poslove nama Hrvatima u Njemačkoj”

Hrvatski satirični projekat “News Bar” nastao je krajem 2011. godine kao prvi YouTube format političke satire na ovim…

Policija upala na svadbu i uhapsila buduće supružnike

Slovačka policija u ponedjeljak je prijavila nesvakidašnju akciju koja se dogodila u gradu Trebišovu u regiji Košice, na…

Ruski vojnik opljačkao stan i ostavio svoju fotografiju “za sjećanje”

Ruski vojnik opljačkao je stan jedne stanovnice ukrajinskog grada Irpina, ostavivši tom prilikom svoju fotografiju u stanu kao…
Total
0
Share