Rus uzgaja jabuke veličine bisera, pakuje ih u kutije šibica

Minijaturne jabuke iz Rusije @Twitter

Nikifor Ivanov, ruski poljoprivrednik koji živi u Jakutsku, sibirskom gradu izgrađenom na permafrostu (zaleđenom tlu), uzgaja posebnu sortu jabuka otpornih na ekstremno niske temperature, ali što je najzanimljivije, njegove jabuke su toliko male da su veličine bisera.

Ekstremni vremenski uslovi koji vladaju u ruskoj pokrajini Jakutija na dalekom sjeveru, gdje temperatura zimi padne na čak 60 stepeni ispod nule, nisu dozvolili da jabuke narastu do uobičajene i svima nama poznaŧe veličine.

Upravo zbog svega navedenog, prva ukrštanja pojedinih biljnih vrsta biolozi su u ovom dijelu svijeta sproveli krajem prošlog vijeka kada je i nastala nova vrsta patuljastih jabuka, koje se savršeno mogu upakovati u kutiju šibica.

Kiselkasti okus

Video: Twitter

Ivanov je pokušao napraviti džem od jabuka, ali kako je njihovo sakupljanje mukotrpan proces i zahtijeva znatan trud, od ove ideje je odustao još u samom počeŧku.

Hrskaju kao jabuka i ukusa su kao jabuka, ali ipak su malo kiselkaste“, kazao je Nikifor Ivanov za ruske medije.

Vezane vijesti

Na Badnje veče izbušio 1.500 guma na preko 400 automobila

jedan je 50-godišnji muškarac, sinoć na Badnje veče, izbušio gume na ukupno 402 automobila, učinivši pri tome materijalnu…

“Vodena policija” hvata građane koji zalijevaju bašte i travnjake

U Francuskoj su zbog suše uvedene rigorozne mjere štednje vode, objavio je TV kanal “BFM”. Nenormalne vrućine u…

Već 23. put automobili udaraju u kuću istog vlasnika

U Kaliforniji se već 23. put automobil zabio u kuću jednog lokalnog stanovnika. Redovni sudari automobila sa nekretninama…
Total
0
Share