Ruska naučnica: Čovječanstvo je napravilo ogromnu grešku obrazujući žene

Marija Vedunova @X/Twitter

Iz Rusije često stiže mnogo čudnih izjava, a ovaj je put riječ o izjavi jedne poznate Ruskinje koja smatra da “ženska polovina čovječanstva ne bi trebalo da ima, ne daj Bože, profesionalne ciljeve, jer je ženi mjesto uglavnom u kući, gdje se brine i ugađa svom mužu i rađa mu djecu”.

Djevojčice ne treba ohrabrivati ​​da se školuju”, riječi su koje smo u utorak mogli čuti od žene koja je i sama uspjela napraviti karijeru u politici i zauzeti visoku državnu funkciju, odnosno ruske senatorice Margarite Pavlove.

“Teret za ženu”

Međutim, mnogo zapanjujuću neprikladniju i neadekvatniju izjavu dala je još jedna Ruskinja – ovoga puta iz oblasti nauke. Marija Vedunova nije bilo ko, već direktorica poznatog ruskog Instituta za biologiju i biomedicinu Lobačevski. Da bi zauzela ovu poziciju, Vedunova se svakako oslanjala na svoje dobro obrazovanje i naučne radove. Međutim, koliko god to bilo nevjerovatno, to je nije spriječilo da izjavi da je “čovječanstvo napravilo ogromnu grešku dajući ženama priliku da se obrazuju“.

“Dajući ženama obrazovanje, donijeli smo u svijet nove perspektive, nove mogućnosti, multitasking, a to ženu izvlači van porodice“, kazala je Vedunova u intervjuu za ruske medije. Prema njenim riječima, na taj način “muškarac postaje teret za ženu, jer ona nema dovoljno vremena da se brine o njemu“.

Video: X/Twitter

Propast civilizacije

“To će dovesti do propasti naše kulture i civilizacije“, izjavila je ruska naučnica, uz vidljivo izražen osmijeh na licu.

Ako vam ove riječi Marije Vedunove, koja se uzdigla na istaknutu poziciju u ruskoj javnoj sferi, pozivajući žene da prestanu da se obrazuju, zvuče malo čudno onda problem vjerovatno nije u vama.

Vezane vijesti

Aktivan najveći podmorski vulkan u Evropi

Megaerupcija podmorskog vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apa u Pacifiku iznenadila je naučnike. Očito je da “više znamo o tamnoj strani Mjeseca,…

Pogledajte kako su životinje u Turskoj upozorile na zemljotres

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci životinja koje se ponašaju neobično nekoliko minuta prije razornog zemljotresa u…

Žene “masovno” pokušavale prodati djecu putem interneta

Iako zvuči pomalo nevjerovatno da je neko napravio upravo takvu internet stranicu, lokalni tužioci u Almatiju pronašli su…
Total
0
Share