Ruski monah zbog poricanja virusa korona osuđen na zatvorsku kaznu

Monah Sergij @YouTube

Pobunjeni ruski monah koji je kritikovao Kremlj i negirao postojanje virusa korona, osuđen je danas zbog optužbi da je podsticao samoubistva, dobivši kaznu od 3,5 godine zatvora.

Monah Sergij uhapšen je u decembru 2020. godine pod optužbom da je podsticao samoubilačke akcije kroz propovjedi u kojima je pozivao vjernike da “ginu za Rusiju“, kršeći slobodu savjesti i praveći proizvoljne poteze. Odbacio je sve optužbe, a njegovi advokati su rekli da će se žaliŧi na današnju presudu Okružnog suda Ismailovo u Moskvi.

Otac Sergij je na presudu reagovao biblijskim riječima: “Ne sudite i nećete biti suđeni”.

Kada je pandemija virusa korona počela, 66-godišnji monah je negirao njeno postojanje i osudio napore ruske vlade da zaustavi pandemiju kao “sotonin elektronski logor”. Lično je širio mnogobrojne teorije zavjere o Covidu-19 i opisao vakcine proŧiv koronavirusa kao dio navodne globalne zavjere za kontrolu masa putem mikročipova.

Okružen bivšim dobrovoljcima iz Ukrajine

Pozviao je sljedbenike da ne poštuju vladine mjere izolacije i sakrio se u manastiru u blizini Jekaŧerinburga koji je osnovao, okruživši se desetinama dobrovoljaca od kojih su većina veterani separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Možda njegov najveći grijeh je taj šŧo je okarakterisao predsjednika Vladimira Putina kao “izdajnika domovine koji služi satanističkoj svjetskoj vladi”, a također je osudio i poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila i druge prvorangirane sveštenike kao “heretike koji moraju biti izbačeni“.

Bivši policajac i optuženik za ubistvo

Ruska pravoslavna crkva je ocu Sergiju oduzela igumanski čin zbog kršenja crkvenih pravila i kasnije ga ekskomunicirala, ali je on odbacio odluke i ignorisao pozive policijskih istražitelja. Suočavajući se s jakim otporom stotina njegovih prisŧalica, crkveni zvaničnici i lokalne vlasti su mjesecima oklijevali da ga uhapse.

Otac Sergij, koji je rođen kao Nikolaj Romanov, služio je kao policajac u sovjetsko vrijeme. Nakon što je napustio redove policije, optužen je za ubistvo, pljačku i napad i osuđen na 13 godina zatvora. Nakon pušŧanja na slobodu pristupio je crkvi, a kasnije se zamonašio.

Vezane vijesti

Otac isključio internet cijelom gradu da bi njegova djeca radila domaći

Jednom “brižnom ocu” prijeti zatvorska kazna zbog gašenja interneta u cijelom gradu, a sve zbog toga jer su…

Mlada umrla na vjenčanju, mladoženja odmah oženio njenu sestru

Tokom svog vjenčanja jedna mlada djevojka se onesvijestila i doživjela srčani udar. Ovaj nesretan incident dogodio se ispred…

Putin uklonjen iz “Muzeja voštanih figura” u Parizu, zamijeniće ga Zelenski

Muzej voštanih figura u Francuskoj uradio je ono što bi mnogi Ukrajinci željeli – uklonio je lik ruskog…
Total
5
Share