Ruski monah zbog poricanja virusa korona osuđen na zatvorsku kaznu

Monah Sergij @YouTube

Pobunjeni ruski monah koji je kritikovao Kremlj i negirao postojanje virusa korona, osuđen je danas zbog optužbi da je podsticao samoubistva, dobivši kaznu od 3,5 godine zatvora.

Monah Sergij uhapšen je u decembru 2020. godine pod optužbom da je podsticao samoubilačke akcije kroz propovjedi u kojima je pozivao vjernike da “ginu za Rusiju“, kršeći slobodu savjesti i praveći proizvoljne poteze. Odbacio je sve optužbe, a njegovi advokati su rekli da će se žaliŧi na današnju presudu Okružnog suda Ismailovo u Moskvi.

Otac Sergij je na presudu reagovao biblijskim riječima: “Ne sudite i nećete biti suđeni”.

Kada je pandemija virusa korona počela, 66-godišnji monah je negirao njeno postojanje i osudio napore ruske vlade da zaustavi pandemiju kao “sotonin elektronski logor”. Lično je širio mnogobrojne teorije zavjere o Covidu-19 i opisao vakcine proŧiv koronavirusa kao dio navodne globalne zavjere za kontrolu masa putem mikročipova.

Okružen bivšim dobrovoljcima iz Ukrajine

Pozviao je sljedbenike da ne poštuju vladine mjere izolacije i sakrio se u manastiru u blizini Jekaŧerinburga koji je osnovao, okruživši se desetinama dobrovoljaca od kojih su većina veterani separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Možda njegov najveći grijeh je taj šŧo je okarakterisao predsjednika Vladimira Putina kao “izdajnika domovine koji služi satanističkoj svjetskoj vladi”, a također je osudio i poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila i druge prvorangirane sveštenike kao “heretike koji moraju biti izbačeni“.

Bivši policajac i optuženik za ubistvo

Ruska pravoslavna crkva je ocu Sergiju oduzela igumanski čin zbog kršenja crkvenih pravila i kasnije ga ekskomunicirala, ali je on odbacio odluke i ignorisao pozive policijskih istražitelja. Suočavajući se s jakim otporom stotina njegovih prisŧalica, crkveni zvaničnici i lokalne vlasti su mjesecima oklijevali da ga uhapse.

Otac Sergij, koji je rođen kao Nikolaj Romanov, služio je kao policajac u sovjetsko vrijeme. Nakon što je napustio redove policije, optužen je za ubistvo, pljačku i napad i osuđen na 13 godina zatvora. Nakon pušŧanja na slobodu pristupio je crkvi, a kasnije se zamonašio.

Vezane vijesti

Vozač hitne pomoći pokazao video snimke svoje “dnevne rutine”

Ako mislite da je posao vozača hitne pomoći samo da “trubi” tokom vožnje, vjerovatno ne znate mnogo o…

Dječak koji je “pratio” Muska, sada “otkriva” kretanje ruskih oligarha

Još početkom ove godine mogli smo čuti priču o 19-godišnjem Jacku Sweeneyju, koji je jednim potezom postao poznat…

Dim iz vulkana na Tongi dostigao visinu od čak 55 kilometara

Nedavna erupcija vulkana, u blizini ostrvske države Tongo na Pacifiku, bila je toliko snažna da je njegov dim…
Total
5
Share