Snijeg ponovo zabijelio pustinju Sahara

Snijeg u pustinji Sahara @Twitter

Fenomen snijega u pustinji Sahara je sve češći posljednjih godina. Bijeli pokrivač ponovo je pao na sjeverozapadu Alžira, pri čemu su temperature pale ispod minus 2 stepena Celzijusa.

Za djecu iz obližnjih gradova poput Mekalisa, to je bilo dobrodošlo iznenađenje u najvećoj pustinji na svijetu, u kojoj su kristali leda formirali upečatljive šare u pustinjskom krajoliku.

Pješčane dine, sinonim za “užarene ljetne dane”, pretvorene su u idealne padine za klizanje, zbog toga jer su i one bile djelimično prekrivene snijegom i ledom.

Sve češći “snježni fenomen”

Stanovnici ovog područja navode da je snijeg postao skoro pa česta pojava, zadnji put je padao još prošle 2021. godine, a bijelih pahulja bilo je i 2018. i 2017. godine.

Prvi slučaj u 21. vijeku, onaj iz decembra 2016. godine zaista je izazvao veliki šok kod stanovnika alžirske Ain Sefre, koji su kazali da je to bio prvi put još od 1979. godine da su vidjeli snijeg, što zapravo sugeriše da je ovaj fenomen posljednjih godina postao sve češći.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Još jedan NLO “uhvaćen” u centru Bermudskog trougla

Ufolog Scott Waring proučavao je jedno od najmisterioznijih mjesta na planeti – Bermudski trougao. Njegov jedini “alat” je…

Konobarica pripremala koktele pomiješane sa svojom krvlju

Jedan kafić “u gotičkom stilu” gradu Saporo, u Japanu, objavio je uznemirujuće vijesti za svoje goste početkom aprila…

“Hitler” je trudan i živi u Bugarskoj

Jedna je mačka postala poznata na ulicama bugarskog grada po svojim kultnim brkovima, istim onim koje je imao…
Total
0
Share