Snijeg ponovo zabijelio pustinju Sahara

Snijeg u pustinji Sahara @Twitter

Fenomen snijega u pustinji Sahara je sve češći posljednjih godina. Bijeli pokrivač ponovo je pao na sjeverozapadu Alžira, pri čemu su temperature pale ispod minus 2 stepena Celzijusa.

Za djecu iz obližnjih gradova poput Mekalisa, to je bilo dobrodošlo iznenađenje u najvećoj pustinji na svijetu, u kojoj su kristali leda formirali upečatljive šare u pustinjskom krajoliku.

Pješčane dine, sinonim za “užarene ljetne dane”, pretvorene su u idealne padine za klizanje, zbog toga jer su i one bile djelimično prekrivene snijegom i ledom.

Sve češći “snježni fenomen”

Stanovnici ovog područja navode da je snijeg postao skoro pa česta pojava, zadnji put je padao još prošle 2021. godine, a bijelih pahulja bilo je i 2018. i 2017. godine.

Prvi slučaj u 21. vijeku, onaj iz decembra 2016. godine zaista je izazvao veliki šok kod stanovnika alžirske Ain Sefre, koji su kazali da je to bio prvi put još od 1979. godine da su vidjeli snijeg, što zapravo sugeriše da je ovaj fenomen posljednjih godina postao sve češći.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Kanadski premijer progutao pčelu tokom govora

Nakon nedjeljne konferencije za novinare, premijer kanadske provincije Ontario Doug Ford, vjerovatno će biti drugačije pamćen kako u…

Novi svjetski rekord: Udar munje dugačak 768 kilometara

Da li ste se ikada zapitali koliku udaljenost može preći udar munje preko nebeskog svoda? Upravo jedna takva…

Pronađen fosilizirani “morski zmaj” ogromnih dimenzija

Impresivne ostatke prahistorijske životinje pronašli su britanski paleontolozi nedaleko od akumulacionog jezera Rutland, u blizini Liecestera. Već u…
Total
14
Share