Snijeg ponovo zabijelio pustinju Sahara

Snijeg u pustinji Sahara @Twitter

Fenomen snijega u pustinji Sahara je sve češći posljednjih godina. Bijeli pokrivač ponovo je pao na sjeverozapadu Alžira, pri čemu su temperature pale ispod minus 2 stepena Celzijusa.

Za djecu iz obližnjih gradova poput Mekalisa, to je bilo dobrodošlo iznenađenje u najvećoj pustinji na svijetu, u kojoj su kristali leda formirali upečatljive šare u pustinjskom krajoliku.

Pješčane dine, sinonim za “užarene ljetne dane”, pretvorene su u idealne padine za klizanje, zbog toga jer su i one bile djelimično prekrivene snijegom i ledom.

Sve češći “snježni fenomen”

Stanovnici ovog područja navode da je snijeg postao skoro pa česta pojava, zadnji put je padao još prošle 2021. godine, a bijelih pahulja bilo je i 2018. i 2017. godine.

Prvi slučaj u 21. vijeku, onaj iz decembra 2016. godine zaista je izazvao veliki šok kod stanovnika alžirske Ain Sefre, koji su kazali da je to bio prvi put još od 1979. godine da su vidjeli snijeg, što zapravo sugeriše da je ovaj fenomen posljednjih godina postao sve češći.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Javno ponižavanje za prekršitelje karantina u Kini

U gradu Jingxi na jugu Kine izveden je akt javne osude za prekršioce ograničenja vezanih za pandemiju virusa…

Austrijski glumac ismijao hod svjetskih predsjednika

U svom kratkom video snimku “Hodaj kao predsjednik”, austrijski glumac Stefan Leonhardsberger ismijavao je način na koji “hodaju”…

Kamila prekida vijekovnu kraljevsku tradiciju koju je voljela Elizabeta II

Čini se da će britanska kraljica supruga Kamila prekinuti vijekovnu tradiciju koju je voljela pokojna kraljica Elizabeta II.…
Total
14
Share