Svjetski rekorder: Na liječenju od COVID-a proveo čak 300 dana u bolnici

Pacijent s najdužim liječenjem od Covid-19 @Twitter

Jedan se Britanac smatra pacijentom koji se najduže oporavljao od COVID-a – hospitalizovan je na Božić 2020. godine i dva puta je bio na ivici smrti.

Slučaj je otkriven u Velikoj Britaniji, a tamošnji tabloidi ga nazivaju “pacijentom s najdužim oporavljanjem Covida“. Andrew Watts, 40-godišnji pacijent koji je primljen u bolnicu na Božić 2020. godine s dijagnozom upale pluća, otpušten je iz bolnice 21. novembra 2021. godine u Woolwichu.

Dva puta “na ivici” smrti

Britanska  štampa prenosi Wattsovu kliničku odiseju, koja je prolazila kroz različite faze – hospitalizovan u bolnici “Queen Elizabeth“, pacijent je odmah prebačen na intenzivnu njegu zbog respiratorne insuficijencije.

Pet  sedmica je ostao u komi, a stanje mu se dva puta pogoršalo do te mjere da mu je ugrozilo život. Cijelo lijevo plućno krilo i jedna trećina desnog pluća su kolabirali. Doktori su već kontaktirali Hayleyenu suprugu, sugerišući mogućnost isključivanja respiratora koji ga je održavao u životu.

I dalje teško hoda

Ukupno je proveo 8 mjeseci na intenzivnoj njezi, te naknadna dva na posmatranju. U međuvremenu je morao proći kroz dug period rehabilitacije kako bi počeo samostalno disati i ponovo govoriti.

Mogu da hodam najviše 15 minuta, a onda me noge počnu da peku”, dodao je Watts, opisujući simptome koje je Covid-19 ostavio na njegovom tijelu.

Vezane vijesti

Zemlji se približava asteroid veličine četiri Ajfelova tornja

Ruska svemirska agencija “Roskosmos” saopštila je da se veliki asteroid, četiri puta veći od Ajfelovog tornja, približava Zemlji,…

Napuštenu bebu u šumi grijala pseća štenad

Kada pročitate jedan ovakav naslov, isti neodoljivo podsjeća na poznatu klasičnu knjigu i film “Knjiga o džungli”. Naime,…

“Google Street View” zaslužan za hapšenje italijanskog mafijaša

Nakon skoro 20 godina bjekstva, uhapšen je poznati italijanski mafijaš Gioacchino Gammino, kojeg je policija pronašla koristeći internet…
Total
17
Share