Svjetski rekorder: Na liječenju od COVID-a proveo čak 300 dana u bolnici

Pacijent s najdužim liječenjem od Covid-19 @Twitter

Jedan se Britanac smatra pacijentom koji se najduže oporavljao od COVID-a – hospitalizovan je na Božić 2020. godine i dva puta je bio na ivici smrti.

Slučaj je otkriven u Velikoj Britaniji, a tamošnji tabloidi ga nazivaju “pacijentom s najdužim oporavljanjem Covida“. Andrew Watts, 40-godišnji pacijent koji je primljen u bolnicu na Božić 2020. godine s dijagnozom upale pluća, otpušten je iz bolnice 21. novembra 2021. godine u Woolwichu.

Dva puta “na ivici” smrti

Britanska  štampa prenosi Wattsovu kliničku odiseju, koja je prolazila kroz različite faze – hospitalizovan u bolnici “Queen Elizabeth“, pacijent je odmah prebačen na intenzivnu njegu zbog respiratorne insuficijencije.

Pet  sedmica je ostao u komi, a stanje mu se dva puta pogoršalo do te mjere da mu je ugrozilo život. Cijelo lijevo plućno krilo i jedna trećina desnog pluća su kolabirali. Doktori su već kontaktirali Hayleyenu suprugu, sugerišući mogućnost isključivanja respiratora koji ga je održavao u životu.

I dalje teško hoda

Ukupno je proveo 8 mjeseci na intenzivnoj njezi, te naknadna dva na posmatranju. U međuvremenu je morao proći kroz dug period rehabilitacije kako bi počeo samostalno disati i ponovo govoriti.

Mogu da hodam najviše 15 minuta, a onda me noge počnu da peku”, dodao je Watts, opisujući simptome koje je Covid-19 ostavio na njegovom tijelu.

Vezane vijesti

Pijani rakun zaspao na stolu u bašti

U američkom gradu Waverly, jedan je bračni par otkrio pijanog rakuna na svom balkonu. Vlasnici navode da je…

Psi lutalice skinuli kapiju sa šarki i provalili u dvorište

Iako zvuči nevjerovatno, psi lutalice su uspjeli ući u dvorište jedne privatne kuće nakon što su skinuli kapiju…

Nije mogao izvaditi ličnu kartu jer je “izlizao prst” igrajući igrice

Da su nove tehnologije zapravo jedna od pošasti svijeta u kome živimo, i da osim dobrih strana često…
Total
17
Share