U Egiptu otkrivene mumije sa zlatnim jezicima

Zlatni jezici pronađeni u ustima mumija @Twitter

Španska arheološka misija otkrila je u El Banasu, udaljenom oko 220 km južno od Kaira, dvije grobnice s posmrtnim ostacima muškarca i žene ukopanih prije oko 2.500 godina.

Hamajlije od zlatne folije u obliku jezika nalazile su se u ustima muškarca i žene koji su ležali u susjednim grobnicama u krečnjačkim sarkofazima.

Pretpostavlja se da grobnice datiraju iz kasnog perioda starog Egipta, između 664. i  332. godine p.n.e. (prije nove ere), tačnije iz vremena XXVI dinastije.

Muška grobnica je bila potpuno zapečaćena. Unutar sarkofaga nalazila se mumija u dobrom stanju, četiri posude koje su koristili stari Egipćani tokom procesa mumifikacije za smještaj i očuvanje unutrašnjih organa vlasnika na putu za zagrobni život, zatim hamajlije u obliku skarabeja i oko 400 ushabti, pogrebnih figurica.

Zlatni jezik “omogućavao” razgovor s “kraljem podzemlja”

Ženski grob je bio oštećen, a prema navodima arheologa, isti je opljačkan prije mnogo vremena pri čemu je mumija žene djelomično uništena.

Ukupno su na mjestu iskopavanja pronađena tri “zlatna jezika”. Jedan od njih stavljen je i u usta mumije malog djeteta.

Arheolozi napominju da su “zlatni jezici” impresivan, ali ne tako rijedak nalaz. U starom Egiptu, takve hamajlije stavljane su u usta mrtvih tokom sahrana kako bi njihov duh mogao razgovarati sa Ozirisom, kraljem podzemlja, koji sudi mrtvima.

Vezane vijesti

Kriza zbog sankcija: U Rusiji prave toaletni papir od kamena

Rusija je odlučila da proizvodi “kameni” toaletni, kancelarijski i papir za knjige u sklopu zamjene stranih proizvoda, čija…

Vozač hitne pomoći pokazao video snimke svoje “dnevne rutine”

Ako mislite da je posao vozača hitne pomoći samo da “trubi” tokom vožnje, vjerovatno ne znate mnogo o…

Ajkula napala Amerikanca i spasila mu život

Eugene Finney je vjerovatno jedina osoba u Americi kojoj je drago što ju je napala ajkula. Plivao je…
Total
1
Share