U Egiptu otkrivene mumije sa zlatnim jezicima

Zlatni jezici pronađeni u ustima mumija @Twitter

Španska arheološka misija otkrila je u El Banasu, udaljenom oko 220 km južno od Kaira, dvije grobnice s posmrtnim ostacima muškarca i žene ukopanih prije oko 2.500 godina.

Hamajlije od zlatne folije u obliku jezika nalazile su se u ustima muškarca i žene koji su ležali u susjednim grobnicama u krečnjačkim sarkofazima.

Pretpostavlja se da grobnice datiraju iz kasnog perioda starog Egipta, između 664. i  332. godine p.n.e. (prije nove ere), tačnije iz vremena XXVI dinastije.

Muška grobnica je bila potpuno zapečaćena. Unutar sarkofaga nalazila se mumija u dobrom stanju, četiri posude koje su koristili stari Egipćani tokom procesa mumifikacije za smještaj i očuvanje unutrašnjih organa vlasnika na putu za zagrobni život, zatim hamajlije u obliku skarabeja i oko 400 ushabti, pogrebnih figurica.

Zlatni jezik “omogućavao” razgovor s “kraljem podzemlja”

Ženski grob je bio oštećen, a prema navodima arheologa, isti je opljačkan prije mnogo vremena pri čemu je mumija žene djelomično uništena.

Ukupno su na mjestu iskopavanja pronađena tri “zlatna jezika”. Jedan od njih stavljen je i u usta mumije malog djeteta.

Arheolozi napominju da su “zlatni jezici” impresivan, ali ne tako rijedak nalaz. U starom Egiptu, takve hamajlije stavljane su u usta mrtvih tokom sahrana kako bi njihov duh mogao razgovarati sa Ozirisom, kraljem podzemlja, koji sudi mrtvima.

Vezane vijesti

Gašenjem Facebooka, koeficijent inteligencije u Evropi bi porastao za 50 bodova

Vijest o mogućem “gašenju” aplikacija “Facebook” i “Instagram” u Evropi, koje matična kompanija “Meta” najavljuje ovih dana, uopšte…

Multimilioner: Već četvrti put osvojio je džekpot

Prema novinskim izvještajima, Amerikanac Mike Luciano osvojio je dobitak na lutriji već četvrti put, ovaj put milion američkih…

Dolina plavog cvijeća, plavo nebo i plavi okean

Dolina plavog cvijeća je popularna turistička destinacija u Japanu. Smještena u primorskom parku Hitachi, prefektura Ibaraki, dolina je…
Total
1
Share