U Njemačkoj daju 1.200 eura mjesečno čak 3 godine “bez obaveza”

Euro novčanice @pixabay.com

U Njemačkoj je počeo zanimljiv eksperiment u kojem 122 učesnika mogu dobiti 1.200 eura mjesečno u naredne tri godine, praktično “bez ikakvih obaveza”.

Cilj ovog zanimljivog pilot programa jeste da se ispita uticaj koji bezuslovni dohodak ima na one koji ga dobijaju.

“Trenutno istražujemo šta se dešava kada ljudi imaju mogućnost bezuslovnog prihoda”, kazao je za njemačke medije Jürgen Soup, šef istraživanja u njemačkom istraživačkom institutu.

“Imaju finansijsku garanciju na tri godine u iznosu od 1.200 eura. Šta će oni činiti sa ovim novcem? Hoće li ih potrošiti ili ostaviti po strani jer u životu uvijek nešto može da se desi i moraju imati finansijsku pokrivenost?”, dodao je.

Neuspjeh eksperimenta u Finskoj i Kanadi

Učesnici ne moraju ništa dokazivati ​​o svojoj ličnoj i finansijskoj situaciji i dozvoljeno im je da rade šta god žele tokom eksperimenta. Njihova jedina obaveza je da popune sedam “online” upitnika tokom tri godine istraživanja.

Ideju je pokrenulo neprofitno udruženje “Moj osnovni prihod” sa sjedištem u Berlinu. Njeni članovi su uvjereni da bi ovakav osnovni prihod svih građana mogao riješiti mnoge probleme modernog života.

Sličan eksperiment sproveden je nedavno u Finskoj, sa nejasnim zaključcima, dok je isto takvo istraživanje, uz javno finansiranje, pokrenuto u Kanadi, ali je ubrzo zaustavljeno iz političkih razloga.

Vezane vijesti

Izbacila djecu iz auta jer su joj “smetala” u vođenju ljubavi

Društvenim mrežama kruži video koji izaziva potpunu nevjericu kod gledalaca, a na njemu se vide devojčica i njen…

Tri stvari koje će dovesti do izumiranja čovječanstva

Šef kompanije “SpaceX”, Elon Musk, naveo je tri stvari koje bi, prema njegovom mišljenju, mogle dovesti do izumiranja…

Sušilica veša eksplodirala zbog upaljača u džepu farmerki

Strašnu sreću imao je jedan Španac koji je napustio veliku perionicu rublja nekoliko sekundi prije velike eksplozije. Incident…
Total
0
Share