U Njemačkoj daju 1.200 eura mjesečno čak 3 godine “bez obaveza”

Euro novčanice @pixabay.com

U Njemačkoj je počeo zanimljiv eksperiment u kojem 122 učesnika mogu dobiti 1.200 eura mjesečno u naredne tri godine, praktično “bez ikakvih obaveza”.

Cilj ovog zanimljivog pilot programa jeste da se ispita uticaj koji bezuslovni dohodak ima na one koji ga dobijaju.

“Trenutno istražujemo šta se dešava kada ljudi imaju mogućnost bezuslovnog prihoda”, kazao je za njemačke medije Jürgen Soup, šef istraživanja u njemačkom istraživačkom institutu.

“Imaju finansijsku garanciju na tri godine u iznosu od 1.200 eura. Šta će oni činiti sa ovim novcem? Hoće li ih potrošiti ili ostaviti po strani jer u životu uvijek nešto može da se desi i moraju imati finansijsku pokrivenost?”, dodao je.

Neuspjeh eksperimenta u Finskoj i Kanadi

Učesnici ne moraju ništa dokazivati ​​o svojoj ličnoj i finansijskoj situaciji i dozvoljeno im je da rade šta god žele tokom eksperimenta. Njihova jedina obaveza je da popune sedam “online” upitnika tokom tri godine istraživanja.

Ideju je pokrenulo neprofitno udruženje “Moj osnovni prihod” sa sjedištem u Berlinu. Njeni članovi su uvjereni da bi ovakav osnovni prihod svih građana mogao riješiti mnoge probleme modernog života.

Sličan eksperiment sproveden je nedavno u Finskoj, sa nejasnim zaključcima, dok je isto takvo istraživanje, uz javno finansiranje, pokrenuto u Kanadi, ali je ubrzo zaustavljeno iz političkih razloga.

Vezane vijesti

Zapalio šefa jer mu je dao otkaz

Jedan se neimenovani stanovnik indijske države Maharaštra htio osvetiti svom šefu koji mu je dao otkaz na poslu,…

Za Ruse nema Pornhub-a, nema Evrovizije, nema finala Lige prvaka…

Internet stranica za odrasle, “Pornhub”, odlučila je blokirati pristup korisnicima u Rusiji. Oni koji uđu na ovu stranicu…

Otopila se granica između Italije i Švicarske, graničari se “posvađali”

Zbog topljenja glečera Theodule u alpskim planinama došlo je do pomjeranja granice između Italije i Švicarske, zbog čega…
Total
1
Share