U planini pronašao i vratio kutiju s blagom: Za nagradu dobio pola dragulja!

Dragulj @unsplash.com

Neimenovani alpinista koji je “nabasao” na kutiju sa smaragdima, rubinima i safirima, decenijama zakopanu u snijegu Mount Blanca, “nagrađen” je nedavno od strane francuske države sa polovinom dragulja koje je pronašao u kutiji.

Francuski mediji navode da je alpinista, (čije ime nije navedeno) otkrio dragulje 2013. godine u kutiji za da koju se vjeruje je pripadala jednom od putnika u indijskom avionu koji se srušio u francuskim Alpama prije 50 godina.

Pohvale je alpinista dobio kada je vlastima predao kutiju s blagom – kako to, naravno, predviđa francuski zakon.

Međutim, u neočekivanom gestu zahvalnosti, vlasti su poklonile polovinu dragulja alpinisti, dok su lokalne vlasti u Chamonixu zadržale ostatak, nakon neuspjelog pokušaja da lociraju porodicu vlasnika dragulja u Indiji.

Pola nalazaču, pola državi

Gradonačelnik Chamonixa Eric Furnije je za “AFP” izjavio da su dragulji podijeljeni na dva dijela jednake vrijednosti, na otprilike 150.000 eura svaki. Istovremeno, pohvalio je i alpinistu za njegov “lični integritet” koji ga je naveo da vrijedan nalaz ipak preda policiji.

Dva aviona “Air India“, jedan 1950. i drugi 1966. godine, srušila su se na najpoznatiju evropsku planinu Mont Blanc. Prema navodima lokalnih zvaničnika, dragulji su najvjerovatnije došli iz drugog leta sa 117 putnika koji je letio na relaciji Mumbai – New York.

Smrt slavnog fizičara

Tokom potrage na mjestu pada aviona ranije su pronađeni koferi, lične stvari, ali i ljudski ostaci nesretnih putnika.

2012. godine pronađena je torba s diplomatskom korespondencijom iz Indije u kojoj su bile novine, lični dnevnik i pismo iz 1966. godine.

Fizičar, poznat kao “otac” indijskog nuklearnog programa, Homi J Bhabha, također je bio među poginulim osobama upravo na tom letu.

Vezane vijesti

Pronađena ženka pitona dugačka pet metara sa 122 jaja

U američkoj saveznoj državi Florida otkrivena je najveća zmiju ikada pronađena – burmanski piton težak 97,5 kg i…

Fetus izrastao u mozgu jednogodišnje djevojčice

Doktori u Kini otkrili su rijetku vrstu parazitskog blizanca u mozgu jednogodišnje djevojčice – izuzetno rijetku medicinsku anomaliju…

Vrane “unajmljene” da skupljaju opuške na gradskim ulicama

U jednom su gradu vrane “unajmljene” za prikupljanje opušaka od cigareta bačenih na ulice, a sve u pokušaju…
Total
1
Share