Pogledajte kako lisica peca ribu

Lisica @unsplash.com

Smatralo se da su vukovi sa pacifičke obale Sjeverne Amerike jedine životinje iz porodice pasa koji imaju vještinu hvatanja ribe. Međutim, nova studija pokazuje da imaju konkurenta – naučnici su prvi put u historiji snimili lisicu kako peca, piše “Science News”.

Ekolog Jorge Tobajas i njegov kolega Francisco Díaz Ruiz sa Univerziteta u Malagi radili su na drugom projektu kada su ugledali mužjaka crvene lisice. Istraživače je privukla činjenica da se životinja nije uplašila kada je ugledala čovjeka, već je mirno nastavila da radi svoj posao.

“Pecanje”

Naučnici iz cijelog svijeta decenijama proučavaju ovu vrstu lisica, ali nisu mogli zamisliti šta će se dalje dogoditi. Tobachas i njegov kolega odlučili su da se sakriju u blizini i vide šta lisica planira da uradi. Ispostavilo se da je lisica za taj dan imala velike planove – pecanje ribe.

U narednih 60 minuta, naučnici su posmatrali kako grabežljivac okretnim pokretima uranja njušku u maleno jezero i iz njega jednog po jednog hvata šarane. Ukupno, ekolozi su izbrojali desetak ulovljenih riba.

Prvi dokaz

Ranije su istraživači već nalazili ostatke hrane u izmetu crvenih lisica, ali nije bilo naučnih dokaza da su one same hvatale plijen i da se nisu hranile već mrtvom ribom.

Španski naučnici su kamerom snimili proces hvatanja ribe i to je postao prvi dokaz da lisice nisu samo veliki lovci, već i pametni ribolovci. Naučnici su također primijetili da mužjak nije odmah progutao ulov, već je dio ostavio za kasnije i čak podijelio barem jednog šarana sa ženkom crvene lisice.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Ukrajinci oborili dron na koji je ruska vojska zalijepila ikonu

Fotografija podijeljena na platformama društvenih mreža prikazuje ruski dron “Orlan-10” koji su oborili Ukrajinci, pri tome otkrivši da…

Otkriveno porijeklo misterioznog svjetlećeg prstena na nebu iznad Pekinga

Korisnik popularnog internet foruma “Reddit”, pod nadimkom “TheAcademy”, objavio je fotografiju neobičnog sjajnog prstena na nebu iznad glavnog…

Kinezi otkrili misterioznu “zgradu” na Mjesecu

Kineska misija “Chang’e-4” na Mjesecu je otkrila čudan objekat oblika kocke, ali se još uvijek ne zna šta…
Total
25
Share