Zašto konobar odnosi jelovnik sa stola čim uzme vašu narudžbu?

Jelovnik @unsplash.com

Vjerovatno ste i sami primjetili da prilikom narudžbe u restoranu konobar odmah uzima jelovnik i odnosi ga sa vašeg stola.

Za to postoji više razloga, a onaj osnovni je da bi se dalo više prostora stvarima koje seu trenutno nalaze na stolu, ali posebno onima koje će uslijediti kao dio narudžbe (tanjiri, čaše, posude…).

Lakše se pamti

Onaj drugi očiti razlog jeste da bi se taj isti jelovnik mogao ponuditi i drugim gostima, jer lako se može primjetiti da broj jelovnika ne odgovara broju stolova u restoranu, što je dijelom i logično s finansijske strane.

Istovremeno, koristeći ovaj mali “trik”, konobari mogu lakše pratiti primljene narudžbe jer “suzbijaju” izmjenu postojeće ukoliko ostave jelovnik na stolu.

Skuplje narudžbe

Treba napomenuti da gosti mogu zatražiti jelovnik u bilo kojem trenutku kako bi zatražili novu narudžbu, ili promijenili postojeću, ali upravo s ovim “trikom” ta se namjera “suzbija u samom startu“.

Međutim, mnogi smatraju da je ova praksa zapravo želja vlasnika restorana da dobiju vrijednije narudžbe, jer bez dostupnog jelovnika, gosti neće biti u prilici “uporediti” cijene pojedinih proizvoda koje su naručili.

Vezane vijesti

Koza ukrala vladina dokumenta iz kancelarije i pojela ih

Nevjerovatna priča stiže s dalekog istoka, u kojoj se navodi da je jedna koza uspjela iskoristiti nepažnju državnih…

Turistička atrakcija: Automobil na ulici parkiran već 47 godina

Napušteni automobil, koji je čak 47 godina bio parkiran na jednoj italijanskoj ulici, postao je lokalna, a zatim…

Gradonačelnik dekretom “zabranio” snježne padavine

Marc Chavent, gradonačelnik malog grada Cerdon u provinciji Ain u Francuskoj, zabranio je snježne padavine u svom gradu…
Total
0
Share