Vjerovatno ste i sami primjetili da prilikom narudžbe u restoranu konobar odmah uzima jelovnik i odnosi ga sa vašeg stola.
Za to postoji više razloga, a onaj osnovni je da bi se dalo više prostora stvarima koje seu trenutno nalaze na stolu, ali posebno onima koje će uslijediti kao dio narudžbe (tanjiri, čaše, posude…).
Lakše se pamti
Onaj drugi očiti razlog jeste da bi se taj isti jelovnik mogao ponuditi i drugim gostima, jer lako se može primjetiti da broj jelovnika ne odgovara broju stolova u restoranu, što je dijelom i logično s finansijske strane.
Istovremeno, koristeći ovaj mali “trik”, konobari mogu lakše pratiti primljene narudžbe jer “suzbijaju” izmjenu postojeće ukoliko ostave jelovnik na stolu.
Skuplje narudžbe
Treba napomenuti da gosti mogu zatražiti jelovnik u bilo kojem trenutku kako bi zatražili novu narudžbu, ili promijenili postojeću, ali upravo s ovim “trikom” ta se namjera “suzbija u samom startu“.
Međutim, mnogi smatraju da je ova praksa zapravo želja vlasnika restorana da dobiju vrijednije narudžbe, jer bez dostupnog jelovnika, gosti neće biti u prilici “uporediti” cijene pojedinih proizvoda koje su naručili.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook i Twitter. Za svako prenoenje sadraja vijesti potrebno je zatraiti odobrenje - kontaktirajte nas.