Zašto konobar odnosi jelovnik sa stola čim uzme vašu narudžbu?

Jelovnik @unsplash.com

Vjerovatno ste i sami primjetili da prilikom narudžbe u restoranu konobar odmah uzima jelovnik i odnosi ga sa vašeg stola.

Za to postoji više razloga, a onaj osnovni je da bi se dalo više prostora stvarima koje seu trenutno nalaze na stolu, ali posebno onima koje će uslijediti kao dio narudžbe (tanjiri, čaše, posude…).

Lakše se pamti

Onaj drugi očiti razlog jeste da bi se taj isti jelovnik mogao ponuditi i drugim gostima, jer lako se može primjetiti da broj jelovnika ne odgovara broju stolova u restoranu, što je dijelom i logično s finansijske strane.

Istovremeno, koristeći ovaj mali “trik”, konobari mogu lakše pratiti primljene narudžbe jer “suzbijaju” izmjenu postojeće ukoliko ostave jelovnik na stolu.

Skuplje narudžbe

Treba napomenuti da gosti mogu zatražiti jelovnik u bilo kojem trenutku kako bi zatražili novu narudžbu, ili promijenili postojeću, ali upravo s ovim “trikom” ta se namjera “suzbija u samom startu“.

Međutim, mnogi smatraju da je ova praksa zapravo želja vlasnika restorana da dobiju vrijednije narudžbe, jer bez dostupnog jelovnika, gosti neće biti u prilici “uporediti” cijene pojedinih proizvoda koje su naručili.

Vezane vijesti

Ukrali ruski oklopni transporter i otišli se “malo provozati”

Dvojica mladih Ukrajinaca “zaplijenili” su ruski oklopni transporter, te su se otišli sa njim “malo provozati”. Video snimljen…

Bivšeg ukrajinskog političara bacili u kontejner za smeće

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu lokalni aktivisti “kaznili” su bivšeg parlamentarca Tarasa Čornovola, jer je vrijeđao Alinu Mihailovu…

Preživio napad ajkule, pravio se mrtav!

Amerikanac Frank Logan do danas nije zaboravio jedno od svojih prvih ronilačkih putovanja – 1968. godine imao je…
Total
0
Share