Zašto konobar odnosi jelovnik sa stola čim uzme vašu narudžbu?

Jelovnik @unsplash.com

Vjerovatno ste i sami primjetili da prilikom narudžbe u restoranu konobar odmah uzima jelovnik i odnosi ga sa vašeg stola.

Za to postoji više razloga, a onaj osnovni je da bi se dalo više prostora stvarima koje seu trenutno nalaze na stolu, ali posebno onima koje će uslijediti kao dio narudžbe (tanjiri, čaše, posude…).

Lakše se pamti

Onaj drugi očiti razlog jeste da bi se taj isti jelovnik mogao ponuditi i drugim gostima, jer lako se može primjetiti da broj jelovnika ne odgovara broju stolova u restoranu, što je dijelom i logično s finansijske strane.

Istovremeno, koristeći ovaj mali “trik”, konobari mogu lakše pratiti primljene narudžbe jer “suzbijaju” izmjenu postojeće ukoliko ostave jelovnik na stolu.

Skuplje narudžbe

Treba napomenuti da gosti mogu zatražiti jelovnik u bilo kojem trenutku kako bi zatražili novu narudžbu, ili promijenili postojeću, ali upravo s ovim “trikom” ta se namjera “suzbija u samom startu“.

Međutim, mnogi smatraju da je ova praksa zapravo želja vlasnika restorana da dobiju vrijednije narudžbe, jer bez dostupnog jelovnika, gosti neće biti u prilici “uporediti” cijene pojedinih proizvoda koje su naručili.

Vezane vijesti

Veterinari otkrili da “Vijagra” može spasiti pse od rijetke bolesti

“Sildenafil”, lijek od kojeg se proizvodi “Vijagra”, može se koristiti za liječenje rijetke bolesti kod pasa, tzv. “megaesophagusa”.…

Djeca ukrala automobil i vozila se 1.000 kilometara do Istanbula

Troje djece starosti između 12 i 15 godina prevezlo se skoro 1.000 kilometara, od turske provincije Ordu (Kerasounta)…

Bik upao u rijeku, prošao vodopad, nakon 7 dana pronađen živ 130 km dalje

Mladi bik, kojeg su vode nabujale rijeke odnijele tokom poplave kod zapadne obale Novog Zelanda, uspio je da…
Total
1
Share