Zašto ne treba prati veš na 40°C

Veš mašina @unsplash.com

Savremeni kućni aparati znatno olakšavaju život. Proizvođači neprestano rade na poboljšanju tehnologije i razvoju novih načina pranja kako bi osigurali maksimalnu efikasnost i jednostavnost korištenja.

Ali među različitim postavkama temperature veš mašine, postoji jedna misterija koja vas tjera da se zapitate. Zašto većina domaćica, uprkos svim mogućnostima koje im se pružaju, radije pere veš na 40°C?

Na kraju krajeva, daleko je od najboljeg izbora, a mi ćemo vam reći zašto

Proliferacija bakterija

Ako svoju odjeću perete na 40°C, ona će nesumnjivo dobro mirisati. Ali uprkos svojoj svježini, odjeća će sadržavati samo 15% manje bakterija nego kada je bila prljava. Ispada da su tako niske temperature pranja besmislene.

Kako biste spriječili da razni mikroorganizmi, grinje i Escherichia coli ostanu u teksturi, za rublje treba koristiti topliju vodu. Pa, da biste spriječili reprodukciju bakterija u samoj mašini, ne zaboravite na cikluse pranja na 90 stepeni (što, naravno, nije prikladno za sve vrste odjeće).

Uklanjanje mrlja

U današnje vrijeme poštovanje naše planete postaje sve popularnije. A kada su u pitanju tvrdokorne mrlje, temperatura vode, suprotno uvriježenom mišljenju, nije na prvom mjestu. Najvažniji su brzina rotacije bubnja, količina i kvalitet praha.

Moderni modeli veš mašina imaju sistem za snabdijevanje kiseonikom. Uz njegovu pomoć, sve nečistoće koje su se nataložile u vlaknima tkanine istiskuju se bez većih poteškoća. Ovaj pristup smanjuje važnost temperature vode u uklanjanju mrlja.

Ne može se svaka mrlja ukloniti pranjem na 40°C. Stoga se nemojte iznenaditi ako vam je odjeća još prljavija.

Nelogična upotreba

Majstori veš mašina i hemijskog čišćenja jednoglasno će reći da odabir pranja od 40 stepeni nema uvijek smisla. Ako tkanine nisu dovoljno zaprljane, onda je dovoljno 30. Međutim, u slučaju veće prljavštine potrebna je viša temperatura.

Kako ne biste uzalud pregrijavali vodu i vrtili bubanj, važno je pridržavati se preporuka proizvođača i odabrati optimalnu temperaturu ovisno o stepenu prljavosti veša. Uostalom, glavna stvar je kvalitetno pranje i održavanje uređaja u savršenom stanju.

Vezane vijesti

Otvoren najveći zatvor na svijetu – 40 hiljada osuđenika na jednom mjestu

U El Salvadoru su prve dvije hiljade zatvorenika prebačene u novoizgrađeni zatvor, koji, prema podacima lokalnih vlasti, ima…

Vic dana stiže nam iz Moskve: Šok i nevjerica…

Ruski kosmonaut se vraća na Zemlju nakon nekoliko mjeseci provedenih u svemiru i komandant ga obavještava o najnovijim…

Čovjek plaća 1.100 maraka kirije za stan od 5 kvadrata

Ovaj jednosobni stan nije za klaustrofobične osobe, odnosno za one koji imaju problema sa skučenim prostorom. I ništa…
Total
0
Share