Autoimuna bolest: Naučnik s Kembridža savjetovao Đokovića da se ne vakciniše

Novak Đoković @YouTube

Skandal oko nedozvoljavanja ulaska prvom teniseru svijeta na tlo Australije, doveo je do mnogobrojnih tema i razgovora o tome da li Đoković ima ili nema pravo da učestvuje na “Australian Openu” ukoliko nije vakcinisan protiv virusa korona.

Svjetski mediji najviše postavljaju pitanje kako je Đoković uspio da ubijedi ljekarsku komisiju da mu dozvoli učešće na prvom “grand slam” turniru godine, i da li uopšte ima na to pravo.

“Celijakija”

Kako prenose pojedini svjetski mediji, ispostavilo se da je razlog zbog kojeg je Đoković na čuvenoj bezglutenskoj dijeti, i to već godinama, zapravo taj jer “boluje” od autoimune bolesti “celijakije”.

Naime, bolest se očituje problemima s tankim crijevom, što često dovodi do anemije, umora, nedostatka koncentracije i promjena raspoloženja.

Kraj “grand slama” i prije početka

Đoković se navodno konsultovao sa naučnikom sa Univerziteta Kembridž, koji mu je savjetovao da se ne vakciniše, jer bi to moglo štetiti njegovom stanju izazvanom ovom bolešću.

Zbog toga su mu medicinski stručnjaci u Australiji dozvolili učešće na “Australian Openu”, ali se, nažalost, ispostavilo da ima problema s vizom.

Vezane vijesti

Neko je postavio eksere biciklistima na utrci “Tour de France”

Nekoliko biciklista na ovogodišnjem izdanju svjetski poznate utrke “Tour de France” imalo je probleme tokom vožnje zbog eksera…

“FIS” otkazao sva skijaška takmičenja u Rusiji

Međunarodna skijaška federacija (FIS) odlučila je da otkaže sva preostala takmičenja Svjetskog kupa u Rusiji. “Nakon pažljivih konsultacija…

Muškarac u burki otkriven na ženskom turniru

Još od rane mladosti Stanley Omondi uživa u igranju šaha i dobar je u tome. Kako je trebao…
Total
0
Share