Autoimuna bolest: Naučnik s Kembridža savjetovao Đokovića da se ne vakciniše

Novak Đoković @YouTube

Skandal oko nedozvoljavanja ulaska prvom teniseru svijeta na tlo Australije, doveo je do mnogobrojnih tema i razgovora o tome da li Đoković ima ili nema pravo da učestvuje na “Australian Openu” ukoliko nije vakcinisan protiv virusa korona.

Svjetski mediji najviše postavljaju pitanje kako je Đoković uspio da ubijedi ljekarsku komisiju da mu dozvoli učešće na prvom “grand slam” turniru godine, i da li uopšte ima na to pravo.

“Celijakija”

Kako prenose pojedini svjetski mediji, ispostavilo se da je razlog zbog kojeg je Đoković na čuvenoj bezglutenskoj dijeti, i to već godinama, zapravo taj jer “boluje” od autoimune bolesti “celijakije”.

Naime, bolest se očituje problemima s tankim crijevom, što često dovodi do anemije, umora, nedostatka koncentracije i promjena raspoloženja.

Kraj “grand slama” i prije početka

Đoković se navodno konsultovao sa naučnikom sa Univerziteta Kembridž, koji mu je savjetovao da se ne vakciniše, jer bi to moglo štetiti njegovom stanju izazvanom ovom bolešću.

Zbog toga su mu medicinski stručnjaci u Australiji dozvolili učešće na “Australian Openu”, ali se, nažalost, ispostavilo da ima problema s vizom.

Vezane vijesti

Nevjerovatne slike sa Olimpijade: Takmičenje usred stare čeličane

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pohvalili su se da će ovo takmičenje biti jedno od ekološki najprihvatljivijih.…

Formula 1: Vettel odbija učestvovati na VN Rusije nakon invazije Ukrajine

Sebastian Vettel, koji se trenutno nalazi na testiranjima svog “F1 bolida” u Barceloni, izjavio je u četvrtak da…

Tijesna pobjeda Turske protiv mladih hokejaša Bosne i Hercegovine

Omladinska reprezentacija Bosne i Hercegovine u hokeju na ledu (U-20) startala je porazom na međunarodnom turniru u Turskoj.…
Total
1
Share