Srbija “zbog” Novaka Đokovića ostala bez 60 miliona dolara poreza!?

Novak Đoković @YouTube

Najbolji teniseri na planeti zarađuju milione dolara od pobjeda na turnirima i sponzorskih ugovora. Ali veliki dio njihovih prihoda otišao bi na poreze, zbog čega su se neki igrači, uključujući i “broj jedan” Novaka Đokovića, odlučili preseliti u poreske rajeve, poput Monaka.

Brojni teniseri, poput Novaka Đokovića i Aleksandra Zvereva, koji su osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, Daniila Medvedeva, pobjednika prošlogodišnjeg US Opena, i Stefanosa Tsitsipasa, smjestili su se i žive u Monaku, malom “gradu-državi” na francuskoj rivijeri.

Svaki dolar je “bitan”

Monako ne naplaćuje porez na prihod ili bogatstvo, za razliku od velike većine država širom svijeta. U nekim državama ove naknade mogu biti visoke i do 30%, a vrhunske igrače koštaju milione dolara svake godine.

Međutim, Roger Federer, najbolji igrač svih vremena, odlučio je sa svojom porodicom živjeti u svojoj domovini Švicarskoj, odnosno u Cirihu, poznatom po brojnim međunarodno poznatim bankama.

Rogerov život u domovini

Federer je od 2006. godine bio ambasador UNICEF-a za Švicarsku, a prošle godine je postao ambasador švicarskog turizma, obećavši tada da se neće seliti iz svoje zemlje.

Za razliku od Federera, srbijanski teniser Novak Đoković živi u Monte Carlu, odnosno u najpoznatijem kvartu u Monaku, gdje žive isključivo milioneri i milijarderi iz cijelog svijeta.

“Sačuvano” 60 miliona dolara poreza

Da je Đoković odlučio da živi u rodnoj Srbiji, platio bi porez na dohodak od oko 20%, što znači da bi na zvanično zarađeni teniski novac od 143 miliona dolara državi Srbiji morao platiti skoro 29 miliona dolara poreza na dohodak.

Čak se i ovaj iznos odnosi samo na njegovu direktnu tenisku zaradu, ne uključujući sponzorske ugovore i druge prihode koji za vrhunske igrače planete mogu iznositi skoro isto toliko novca, ako ne i više, dakle dodatnih oko 30 miliona dolara.

Sabirajući sve navedene brojeve, dolazi se do zaključka da je Đoković na osnovu “mogućeg poreskog duga” državi Srbiji do sada “uskratio” 60 miliona dolara.

Vezane vijesti

Nick Kyrgios održao novi “monolog” i odmah je kažnjen od strane sudije

Iako je smatran velikim favoritom za osvajanje US Opena ove godine, nakon što je pobjedio Daniila Medvedeva (svjetskog…

Historiju tenisa od danas ponovo piše Španac – Carlos Alcaraz

Srbijanski teniser Novak Đoković nije uspio osvojiti ovogodišnji Wimbledon. Bolji od njega u finalu danas je bio Španac…

Ukrajinski mediji: Đoković brani tenisere agresorskih država i osuđuje odluku Wimbledona

Poznati srbijanski teniser i prvi reket svijeta, Novak Đoković, osudio je odluku organizatora Wimbledona 2022. da sa turnira…
Total
0
Share