“9. januar nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja u multietničkom društvu”

Ustavni sud BiH @Twitter

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio odluku kojom je ovaj datum i vjerski karakter obilježavanja godišnjice proglašen neustavim, vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) nastavljaju i dalje obilježavati “9. januar”.

Iz ovog dijela BiH smatraju da je odluka Ustavnog suda BiH političke prirode, jer je pokrenuta na osnovu zahtjeva Bakira Izetbegovića, tadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon podnesenog zahtjeva u januaru 2013. godine, Ustavni sud BiH je 2015. godine proglasio neustavnim dio “Zakona o praznicima u RS” kojim se 9. januar obilježava kao “Dan RS”, osporivši također i vjerski krakter njegovog obilježavanja.

Uvažavanje i poštivanje različitosti

U odluci Ustavnog suda BiH se, između ostalog, navodi:

“Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva”.

Neustavne odluke

Nakon ove odluke Ustavnog suda BiH, Narodna skupština RS raspisala je i u septembru 2016. godine održala referendum na kojem su građani ovog dijela BiH velikom većinom prihvatili “9. januar” kao datum obilježavanja entitetskog praznika, te je na toj osnovi donesen i poseban zakonski akt.

Ustavni sud BiH, nedugo nakon takve odluke Narodne skupštine RS, poništio je rezultate referenduma, jer je, kako je navedeno u odluci, “proveden na osnovu Odluke za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH“.

Vezane vijesti

“Nije da Hrvati ne mogu biti izabrani, nego ih nema”

Još jedna tema promjene Izbornog zakona bila je tematika razgovora o načinu izbora pojedinih delegata iz konstutitivnih naroda…

Izgubila muža, sina i snahu, sa 113 KM brine o troje unučadi

Poznata televizijska emisija “Ispuni mi želju” svake sedmice donosi nove, neispričane teške i izazovne životne sudbine stanovnika Bosne…

“Izetbegović je razorio Federaciju, vrijeme je za aktiviranje Herceg-Bosne”

Odbijanje postizanja rješenja oko Izbornog zakona od strane predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, na posljednoj sarajevskoj rundi pregovora, posljedni…
Total
26
Share