“9. januar nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja u multietničkom društvu”

Ustavni sud BiH @Twitter

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio odluku kojom je ovaj datum i vjerski karakter obilježavanja godišnjice proglašen neustavim, vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) nastavljaju i dalje obilježavati “9. januar”.

Iz ovog dijela BiH smatraju da je odluka Ustavnog suda BiH političke prirode, jer je pokrenuta na osnovu zahtjeva Bakira Izetbegovića, tadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon podnesenog zahtjeva u januaru 2013. godine, Ustavni sud BiH je 2015. godine proglasio neustavnim dio “Zakona o praznicima u RS” kojim se 9. januar obilježava kao “Dan RS”, osporivši također i vjerski krakter njegovog obilježavanja.

Uvažavanje i poštivanje različitosti

U odluci Ustavnog suda BiH se, između ostalog, navodi:

“Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva”.

Neustavne odluke

Nakon ove odluke Ustavnog suda BiH, Narodna skupština RS raspisala je i u septembru 2016. godine održala referendum na kojem su građani ovog dijela BiH velikom većinom prihvatili “9. januar” kao datum obilježavanja entitetskog praznika, te je na toj osnovi donesen i poseban zakonski akt.

Ustavni sud BiH, nedugo nakon takve odluke Narodne skupštine RS, poništio je rezultate referenduma, jer je, kako je navedeno u odluci, “proveden na osnovu Odluke za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH“.

Vezane vijesti

Republika Srpska bi mogla postati “odmetnička država”, Čović dodatno usložnjava problem

Evropski parlament će danas raspravljati o stanju u Bosni i Hercegovini, kao i mogućim sankcijama pojedinim političarima u…

“Ako ne mogu ukinuti RS, žele je obesmisliti da se sama ugasi”

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), kazao je danas da međunarodni intervencionizam u Bosni i Hercegovini…

Poruka Borenoviću: “Opozicija je najveći protivnik samostalnosti RS”

U svom još jednom odgovoru, u svega nekoliko dana, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) kazao je danas…
Total
0
Share