A kuda za Neum? Pravo, lijevo, pa desno…

Stolački “putokaz” za Neum @YouTube/danas.ba

Objavivši prije četiri dana informaciju o tome da će “cesta do Neuma biti izgrađena, ali da ‘haos’ kroz Stolac tek predstoji”, portal “Danas.ba” je očito svojim člankom zaintrigirao odgovorne da napišu svoju verziju “izgradnje ceste” prema jedinom bh. gradu na obali Jadranskog mora.

I baš kao što je to nebrojeno puta do sada bio slučaj u vezi sa informacijama s izgradnjom na primjer pojedinih dionica autoputa na Koridoru 5c, i u članku objavljenom jučer nije niti jednom riječju spomenuta izgradnja “zaobilaznice oko Stoca”, koja će sve dok ne bude u funkciji, predstavljati “usko grlo” kroz grad na Bregavi.

“Lijepo napisani” tekstovi za javnost

Upravo na primjeru dionice autoputa Počitelj – Buna čak su nadležni iz JP “Autoceste FBiH”, pa i sam federalni ministar Lasić, uvjeravali javnost da će ta dionica biti u funkciji odmah po završetku izgradnje mosta Počitelj, što je daleko od istine, jer navedena dionica na svom kraju nema priključnu petlju, pa će tih 7,2 kilometara dugi niz godina stajati neiskorišteno.

Slična situacija je upravo i sa “zaobilaznicom oko Stoca“, koja u jučerašnjem “informativnom” članku JP “Cesta FBiH” o stanju izgradnje ceste Stolac – Neum nije niti jednom spomenuta, a biti će veoma važna karika u narednoj turističkoj sezoni i očekivanim gužvama u saobraćaju “kroz grad Stolac”.

Privremeno rješavanje problema

Kako je postojeća saobraćajnica kroz Stolac za Neum zaista neuslovna, jer kako se može vidjeti u našem videu, prolazi preko starih i uskih kamenih mostova starih i preko 300 godina, nakon kojih dolazi niz jednosmjernih “cik-cak” ulica sa vrlo nejasnom saobraćajnom signalizacijom “prema Neumu“, iz kojih nije jasno “da li treba ići lijevo ili pravo“, bilo bi možda dobro “privremeno” promjeniti ulicu “Hrvatskih branitelja” iz jednosmjerne u dvosmjernu.

Kako smo već pisali, iako duga svega 1,3 kilometra, zaobilaznica oko Stoca će se graditi 10 mjeseci, što znači da će (vjerovatno) biti gotova tek u novembru 2022. godine.

Upravo iz ovog razloga, iako će nova cesta do Neuma biti izgrađena i otvorena za promet prije turističke sezone 2022. godine, “saobraćajni haos” kroz Stolac se možda i može izbjeći, ukoliko se lokalni organi vlasti na vrijeme uključe u bar “privremeno” rješavanje ovog problema.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Političari iz Sarajeva “samo hodaju po svijetu i kukaju”

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) oštro je danas napala kolegu u državnom vrhu Denisa Bećirovića…

Kada sudija Ustavnog suda BiH napusti funkciju, više se ne može vratiti

Nakon što je nedavno predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, najavio povlačenje sudija iz Ustavnog suda…

Poskupjela registracija vozila u jednom dijelu Bosne i Hercegovine

Nakon što se priča o povećanju cijene ove usluge “provlačila kroz medije” u ovom dijelu BiH već godinu…
Total
0
Share