Ahmetović: “Moj posao je da upozoravam Dodika”

Adis Ahmetović @wikimedia.org

Otcjepljenje srpskog dijela Bosne i Hercegovine i rastući nacionalizam ne ugrožavaju samo stabilnost na Zapadnom Balkanu, već i u Evropi u cjelini, rekao je izvjestilac Bundestaga za zapadni Balkan Adis Ahmetović u intervjuu za “Euractiv”.

Adis Ahmetović, poslanik SPD-a u Bundestagu, koji je preuzeo prošle sedmice mjesto izvjestioca Bundestaga za zapadni Balkan, ocijenio je trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini “krhkom” zbog rastućeg nacionalizma.

Secesionistički napori Milorada Dodika, člana državnog Predsjedništva, uznemiruju ljude u Bosni i Herceovini i ne samo da destabilizuju Bosnu i Hercegovinu, već dovode i do primjetnih tenzija na cijelom zapadnom Balkanu”, kazao je Ahmetović u intervjuu za “Euractiv“, te dodao da pokušaji podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i promovisanja secesije prijete stabilnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, već iu Evropi u cjelini.

Neupitna podrška Njemačke

Izvjestilac Bundestaga za zapadni Balkan je kazao da je Bosna i Hercegovina jedina država u Evropi čiji je temelj evropski ili međunarodni mirovni sporazum.

“Dejtonski mirovni sporazum moraju štititi Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska, kao i EU i međunarodna zajednica. Stoga je moj posao kao njemačkog stručnjaka za vanjsku politiku da upozoravam Dodika i druge u pokušajima podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“, smatra Ahmetović, navodeći da demokratske i liberalne snage, u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, “mogu računati ne samo na moju podršku, već i na podršku SR Njemačke“.

Vezane vijesti

Samo 5% stanovništva RS nije imalo doticaja s virusom korona

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, navodi da ispitivanje kolektivnog imuniteta na virus korona u bosanskohercegovačkom entitetu…

“Takvo ministastvo unutrašnjih poslova RS ne treba da postoji”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), govorio je danas o ulozi i odgovornosti Ministarstva unutrašnjih poslova…

Jedino rješenje za BiH je osnivanje hrvatske i bošnjačke republike

Akademik Božo Žepić, istaknuti bosanskohercegovački sociolog i univerzitetski profesor opisao je svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini…
Total
6
Share