Američke sankcije su ništa prema onome što slijedi iz EU

Zastave SAD i EU @linkedin.com

Nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) prije desetak dana sankcionisale niz osoba i kompanija iz Bosne i Hercegovine zbog “koruptivnih djela”, prvenstveno tu misleći najviše na Milorada Dodika, već tada su mnogi analitičari tvrdili da će “mnogo žešće” sankcije biti one iz EU.

Smatrajući da će nejedinstvo Evropske unije, gdje predsjednik SNSD-a vidi svoje saveznike u državama poput Mađarske, Slovenije i dijelom Hrvatske, onemogućiti uvođenje sankcija njemu lično od strane EU, Milorad Dodik očito nije računao na “tihe sankcije“.

Novac je “lijek” za sve

Naime, kako god je za uvođenje sankcija prema pojedincima u BiH potreban dogovor unutar EU, bio on jednoglasan ili prostom većinom, tako je i za odluke novčane pomoći, kredita ili grantova prema našoj državi također potreban isti dogovor, s tim da su strane u EU ovom slučaju “zamijenjene”, nešto takvo se već događa ovih dana.

Svjedoci smo ovih dana da je EU obustavila novčanu pomoć ekonomiji Bosne i Hercegovine u borbi protiv pandemije virusa korona u iznosu od 120 miliona eura, od koje zasigurno najviše zavisi entitet Republika Srpska.

Kada se uloge zamijene

Možemo pretpostaviti da su države EU koje su bile protiv sankcija Miloradu Dodiku sada glasale za ovaj “paket pomoći”, ali su očito protiv toga bile sve one države koje su bile za sankcije prvom čovjeku SNSD-a i aktuelnom članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Dakle, iako je u startu izgledalo da se Dodik “izvukao” od EU sankcija, vrlo je vjerovatno da će “tihe sankcije“, kojih će biti zasigurno još dosta u vremenu ispred nas, jasno staviti do znanja “prvom čovjeku RS” da se sistem itekako može prilagoditi.

Vezane vijesti

“Nema testova, sada su svi bolesni”: BiH se suočava sa najvećom COVID krizom

Vidno uznemiren u svom stanu u Sarajevu peti dan zaredom, Armin Redžić nije bio siguran da li su…

Reakcije na prijedlog HDZ-a: “Samo nam još stavite trake oko ruke”

Nakon što je jutros objavljeno da je Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i…

HDZ BiH ne može da vjeruje šta su uradili Amerikanci: “To je vaš najveći apsurd”

Klub zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Fedederacije BIH (FBiH) oglasio se danas saopštenjem za javnost u…
Total
5
Share