Aprilski paket je najveća promašena šansa u savremenoj historiji BiH

Nedim Ademović @federalna.ba

Poznati bosanskohercegovački advokat i stručnjak za ustavno pravo, Nedim Ademović, kazao je u srijedu gostujući na Federalnoj TV da usvajanje tzv. “Aprilskog paketa”, još iz 2006. godine, zapravo i ne bi spriječilo nekoga poput Milorada Dodika “da radi” ono što danas radi u BiH.

“Sve ono što danas radi Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini radi na protivustavan, nezakonit način, na način protivan međunarodnom pravu”, kazao je Ademović, te nasŧavio:

“Čak ni ‘Aprilski paket’ ne bi spriječio Dodika da radi ovo što radi danas. Pa ipak, ‘Aprilski paket‘ je prema mom dubokom uvjerenju, promašaj, propust, jedan voz koji je otišao i kojeg ne možemo sada uhvatiti. On je bio jedan vrlo benefitan paket za BiH kada je u pitanju Ustav jer je jačao državne institucije, na neki način olakšavao procedure, inkorporirao u sebi tu tzv. evropsku klazulu, proširio legitimitet državnih institucija jer je povećao broj delegata”.

15 godina kasnije

Ademović smatra da je, bez obzira na sve mane, taj “paket usŧavnih promjena” iz 2006. godine imao jako mnogo pozitivnih stvari.

“Mislim da je to najveća promašena šansa Bosne i Hercegovine u ovoj kraŧkoj savremenoj historiji BiH”, zaključio je Ademović.

Video: Federalna TV

Vezane vijesti

Potvrđen razlog Čubrilovićevog “odlaska”: Tužilaštvo BiH “preispituje” prijenos nadležnosti

Kada su mediji u Bosni i Hercegovini, pa i portal Danas.ba, prije 15-ak dana pisali o tome da…

Čavara “brani” Dodika: “RS je više okrenuta istoku, jer ih je bombardovao SAD”

Partnerstvo između SNSD-a i HDZ-a BiH, za koje se “stalno sumnja da postoji, ali je itekako vidljivo i…

HDZ BiH ne može da vjeruje šta su uradili Amerikanci: “To je vaš najveći apsurd”

Klub zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Fedederacije BIH (FBiH) oglasio se danas saopštenjem za javnost u…
Total
7
Share