Aprilski paket je najveća promašena šansa u savremenoj historiji BiH

Nedim Ademović @federalna.ba

Poznati bosanskohercegovački advokat i stručnjak za ustavno pravo, Nedim Ademović, kazao je u srijedu gostujući na Federalnoj TV da usvajanje tzv. “Aprilskog paketa”, još iz 2006. godine, zapravo i ne bi spriječilo nekoga poput Milorada Dodika “da radi” ono što danas radi u BiH.

“Sve ono što danas radi Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini radi na protivustavan, nezakonit način, na način protivan međunarodnom pravu”, kazao je Ademović, te nasŧavio:

“Čak ni ‘Aprilski paket’ ne bi spriječio Dodika da radi ovo što radi danas. Pa ipak, ‘Aprilski paket‘ je prema mom dubokom uvjerenju, promašaj, propust, jedan voz koji je otišao i kojeg ne možemo sada uhvatiti. On je bio jedan vrlo benefitan paket za BiH kada je u pitanju Ustav jer je jačao državne institucije, na neki način olakšavao procedure, inkorporirao u sebi tu tzv. evropsku klazulu, proširio legitimitet državnih institucija jer je povećao broj delegata”.

15 godina kasnije

Ademović smatra da je, bez obzira na sve mane, taj “paket usŧavnih promjena” iz 2006. godine imao jako mnogo pozitivnih stvari.

“Mislim da je to najveća promašena šansa Bosne i Hercegovine u ovoj kraŧkoj savremenoj historiji BiH”, zaključio je Ademović.

Video: Federalna TV

Vezane vijesti

“Dabogda Bošnjaci samo 24 sata došli u poziciju Hrvata u BiH”

Ivo Miro Jović, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda hrvatskog naroda, kazao je večeras da…

Cvijanovićki, Bećiroviću i Komšiću plate iznad 6.000 KM

Iako se u mnogim medijskim izvještajima način objašnjenja nove Odluke, o visini osnovice za obračun plata zaposlenim osobama…

“BiH će se raspasti, za 15 dana ili 5 godina, ali će se desiti…”

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, govorio je u četvrtak u intervjuu za…
Total
7
Share