Austrija: Pola miliona naših AstraZeneca vakcina u BiH bačeno u smeće

Vakcine protiv virusa korona @pixabay.com

Kako javljaju austrijski mediji, Bosna i Hercegovina (BiH) je bacila u smeće vakcine protiv virusa korona koje joj je donirala ova država.

Naime, Austrija je 10. augusta 2021. godine donirala BiH oko pola miliona doza AstraZeneca vakcine za borbu proŧiv virusa korona.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, koje je zaduženo za donacije takve vrste, navodi da je donacija BiH, nakon Irana, bila druga najveća donacija jednoj državi, te da je za kupovinu ovih vakcina korišten novac austrijskih poreznih obveznika, piše austrijski “Profil“.

Kratak rok trajanja

“Kako AstraZeneca vakcine traju svega šest mjeseci, pošiljka donirana iz Austrije u augustu istekle je već krajem oktobra i početkom novembra. Vlasti u BiH su stoga imale svega nekoliko sedmica da raspodjele vakcine do domova zdravlja i bolnica. Međuŧim, nije bilo dovoljno vremena”, naveo je Dušan Kojić, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH.

Koliko je doza iz austrijske donacije završilo u smeću, portparol Kojić nije mogao tačno potvrdiŧi.

“Takvih informacija nemamo, jer doze AstraZeneca vakcine nismo dobili samo iz Austrije, te prilikom brojanja doza kojima je istekao rok, ne možemo ih razdvajati prema zemlji donatoru”, dodao je Kojić za ausŧrijske medije.

Birokratija kao uzrok problema

Stručnjaci za zdravstvenu politiku i razvojnu pomoć dugo su kritikovali način međunarodne donacije vakcina iz bogatih prema siromašnim državama širom svijeta. One su česŧo donirane nasumično i nekoordinisano.

Njemačko ministarstvo zdravlja upozorilo je u okŧobru da zbog birokratskih, logističkih i pravnih problema postoji rizik da će i ova država “morati baciti velike količine vrijednih vakcina“.

Vezane vijesti

“Zagreb u EU djeluje kao produžena ruka HDZ-a BiH”

Bodo Weber, analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, kazao je da nije siguran da…

“Provincijalni političari iz RS umislili da mogu dovoditi u pitanje državu BiH”

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) učestvovao je u grčkom Solunu na “Samitu Procesa saradnje u…

Bakir mi je reako: “Ako ti ja budem pomagao, tek si onda naj*bao!”

Legendarni komandant Drugog bataljona “Prve podrinjske brigade” Armije Republike BiH, Murat Šabanović, zaplakao je večeras tokom svog gostovanja…
Total
1
Share