“Bakir Izetbegović je tražio da 9. januar bude zabranjen”

Milorad Dodik @danas.ba/ilustracija

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ponovio je danas da 9. januar ostaje “Dan Republike Srpske” (RS), bez obzira na to kako se neko odnosi prema tome, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Prema Dodikovim riječima, više od deset godina je redovno obilježavan “Dan RS”, sve dok lider SDA Bakir Izetbegović, kako navodi predsjednik SNSD-a, nije zatražio da “bude zabranjen“.

“Nakaradna odluka”

“Sada bi mi trebalo da to prihvatimo zato što se Izetbegoviću ne sviđa da 9. januar bude ‘Dan RS‘. Naravno da to nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi”, kazao je Dodik, posebno naglašavajući da je “Ustavni sud BiH uvažio Izetbegovićev zahtjev”.

Nakon podnesenog zahtjeva u januaru 2013. godine, Ustavni sud BiH je 2015. godine proglasio neustavnim dio “Zakona o praznicima u RS” kojim se 9. januar obilježava kao “Dan RS”, osporivši također i vjerski krakter njegovog obilježavanja.

Uvažavanje i poštivanje različitosti

U odluci Ustavnog suda BiH se, između ostalog, navodi:

“Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva”.

Vezane vijesti

“Izmišljaju, lažu i petljaju da RS otima nadležnosti od BiH”

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), kazao je danas da će fokus političke borbe u BiH…

Dodik napisao na papiru da želi “nezavisnu RS” i stavio ga u “Zid plača”

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda obišao je danas Zid plača u starom gradu u Jerusalimu gdje…

“Ideja Bosne i Hercegovine je pobijedila”

Jutros je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva. Ceremonija je upriličena…
Total
1
Share