“Bakir Izetbegović je tražio da 9. januar bude zabranjen”

Milorad Dodik @danas.ba/ilustracija

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ponovio je danas da 9. januar ostaje “Dan Republike Srpske” (RS), bez obzira na to kako se neko odnosi prema tome, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Prema Dodikovim riječima, više od deset godina je redovno obilježavan “Dan RS”, sve dok lider SDA Bakir Izetbegović, kako navodi predsjednik SNSD-a, nije zatražio da “bude zabranjen“.

“Nakaradna odluka”

“Sada bi mi trebalo da to prihvatimo zato što se Izetbegoviću ne sviđa da 9. januar bude ‘Dan RS‘. Naravno da to nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi”, kazao je Dodik, posebno naglašavajući da je “Ustavni sud BiH uvažio Izetbegovićev zahtjev”.

Nakon podnesenog zahtjeva u januaru 2013. godine, Ustavni sud BiH je 2015. godine proglasio neustavnim dio “Zakona o praznicima u RS” kojim se 9. januar obilježava kao “Dan RS”, osporivši također i vjerski krakter njegovog obilježavanja.

Uvažavanje i poštivanje različitosti

U odluci Ustavnog suda BiH se, između ostalog, navodi:

“Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva”.

Vezane vijesti

“Oni genocid otvoreno slave u skupštini, vladi, javnoj televiziji, opštinama…”

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, obratio se danas na centralnoj manifestaciji “Sjećanje…

Stolac: Više od 1.000 građana klanjalo dženazu Elmiri Sefo

Danas je više od 1.000 građana Stoca, ali i ostalih gradova Hercegovine, klanjalo dženazu namaz i prisustvovalo ukopu…

Čović o glasu protiv zakona o genocidu: “Ako je to nekoga povrijedilo, ja se izvinjavam”

Nakon što je sa delegacijama EU i SAD završen prvi dio razgovora o promjenama izbornog zakona u BiH,…
Total
1
Share