“Bakir Izetbegović je tražio da 9. januar bude zabranjen”

Milorad Dodik @danas.ba/ilustracija

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ponovio je danas da 9. januar ostaje “Dan Republike Srpske” (RS), bez obzira na to kako se neko odnosi prema tome, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Prema Dodikovim riječima, više od deset godina je redovno obilježavan “Dan RS”, sve dok lider SDA Bakir Izetbegović, kako navodi predsjednik SNSD-a, nije zatražio da “bude zabranjen“.

“Nakaradna odluka”

“Sada bi mi trebalo da to prihvatimo zato što se Izetbegoviću ne sviđa da 9. januar bude ‘Dan RS‘. Naravno da to nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi”, kazao je Dodik, posebno naglašavajući da je “Ustavni sud BiH uvažio Izetbegovićev zahtjev”.

Nakon podnesenog zahtjeva u januaru 2013. godine, Ustavni sud BiH je 2015. godine proglasio neustavnim dio “Zakona o praznicima u RS” kojim se 9. januar obilježava kao “Dan RS”, osporivši također i vjerski krakter njegovog obilježavanja.

Uvažavanje i poštivanje različitosti

U odluci Ustavnog suda BiH se, između ostalog, navodi:

“Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva”.

Komentariši
Vezane vijesti

Milorad Dodik je već počeo slaviti… 9. januar

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, kazao je danas da neće prihvatiti antiustavnu…

Prvi dan Ramazanskog bajrama bi mogao biti u subotu 22. aprila?

Iako je već ranije objavljeno da će u islamskom svijetu prvi dan Ramazanskog bajrama biti u petak, 21.…

“Ono što rade u Sarajevu izuzetno je opasno po odnose u BiH”

Nakon što je Ustavni sud BiH danas utvrdio da entitet Republika Srpska (RS) nema ustavnu nadležnost za regulisanje…
Total
0
Share