“Bakir Izetbegović je tražio da 9. januar bude zabranjen”

Milorad Dodik @danas.ba/ilustracija

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ponovio je danas da 9. januar ostaje “Dan Republike Srpske” (RS), bez obzira na to kako se neko odnosi prema tome, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Prema Dodikovim riječima, više od deset godina je redovno obilježavan “Dan RS”, sve dok lider SDA Bakir Izetbegović, kako navodi predsjednik SNSD-a, nije zatražio da “bude zabranjen“.

“Nakaradna odluka”

“Sada bi mi trebalo da to prihvatimo zato što se Izetbegoviću ne sviđa da 9. januar bude ‘Dan RS‘. Naravno da to nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi”, kazao je Dodik, posebno naglašavajući da je “Ustavni sud BiH uvažio Izetbegovićev zahtjev”.

Nakon podnesenog zahtjeva u januaru 2013. godine, Ustavni sud BiH je 2015. godine proglasio neustavnim dio “Zakona o praznicima u RS” kojim se 9. januar obilježava kao “Dan RS”, osporivši također i vjerski krakter njegovog obilježavanja.

Uvažavanje i poštivanje različitosti

U odluci Ustavnog suda BiH se, između ostalog, navodi:

“Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva”.

Vezane vijesti

“Dodik je jedina adresa na kojoj treba tražiti smanjenje cijene goriva”

Reagujući na izjave ministra saobraćaja i veza u Vladi bh. entiteta RS, Nedeljka Ćorića, u vezi sa ukidanjem…

Jedino rješenje za BiH je osnivanje hrvatske i bošnjačke republike

Akademik Božo Žepić, istaknuti bosanskohercegovački sociolog i univerzitetski profesor opisao je svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini…

Sve je manje vremena da se udovolji Čovićevim zahtjevima

Jutros je u Sarajevu započela još jedna runda političkih pregovora o izmjeni izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini…
Total
1
Share