BHRT: Agencija “Srna” manipuliše informacijama, iskrivljeno i netačno tumači vijesti

BHRT & agencija “Srna” @imgur.com

Iako se potpuno iste ili slične vijesti agencije “Srna” u bh. medijima pojavljuju svako malo, izgleda da je tek danas uredništvo državne radio-televizije po prvi put odlučilo reagovati u javnosti.

Naime, zbog teksta koji je danas objavljen na portalu BHRT-a, povodom obilježavanja 26 godina od zaključivanja Dejŧonskog sporazuma, iz ove medijske kuće navode da je “novinar portala bhrt.ba prenio informacije agencije ‘Srna’, u kojima je stajalo da je ‘…stvorena Državna zejednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH koji su potpisnici svih aneksa’“.

Obustava saradnje

S obzirom na to da se ne radi o istini, obavještavamo javnost da je greška odmah ispravljena“, poručuju iz BHRT-a, te dodaju da će poslovodstvo hitno, u skladu sa internim pravilnicima, “pokrenuti odgovarajući postupak i uŧvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust“.

“Posebno naglašavamo da će se Poslovodstvo BHRT-a odrediti i o čestoj pojavi politizacije vijesti, iskrivljenog i netačnog tumačenja, posebno događaja iz bliske prošlosti BiH, i manipulacije informacijama agencije ‘Srna’, te će također razmotriti i obustavu budućeg korištenja servisa ove novinske agencije”, dodaje se u saopšŧenju.

Vezane vijesti

Na “planeti” Fadila Novalića slavi se rast budžetskih prihoda

Igor Gavran, poznati bosanskohercegovački ekonomski analitičar, komentarisao je nedavni istup premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, da vlada na…

Srpska opozicija uskoro na protestima u Sarajevu

I večeras je, više hiljada građana bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) održalo novi protestni skup u Banjaluci, gdje…

Dodik: “Pokušaj disciplinovanja Srba je u toku”

Osvrćući se na jučerašnju izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je između ostalog kazao da je zbog Dodikove…
Total
0
Share