BHRT: Agencija “Srna” manipuliše informacijama, iskrivljeno i netačno tumači vijesti

BHRT & agencija “Srna” @imgur.com

Iako se potpuno iste ili slične vijesti agencije “Srna” u bh. medijima pojavljuju svako malo, izgleda da je tek danas uredništvo državne radio-televizije po prvi put odlučilo reagovati u javnosti.

Naime, zbog teksta koji je danas objavljen na portalu BHRT-a, povodom obilježavanja 26 godina od zaključivanja Dejŧonskog sporazuma, iz ove medijske kuće navode da je “novinar portala bhrt.ba prenio informacije agencije ‘Srna’, u kojima je stajalo da je ‘…stvorena Državna zejednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH koji su potpisnici svih aneksa’“.

Obustava saradnje

S obzirom na to da se ne radi o istini, obavještavamo javnost da je greška odmah ispravljena“, poručuju iz BHRT-a, te dodaju da će poslovodstvo hitno, u skladu sa internim pravilnicima, “pokrenuti odgovarajući postupak i uŧvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust“.

“Posebno naglašavamo da će se Poslovodstvo BHRT-a odrediti i o čestoj pojavi politizacije vijesti, iskrivljenog i netačnog tumačenja, posebno događaja iz bliske prošlosti BiH, i manipulacije informacijama agencije ‘Srna’, te će također razmotriti i obustavu budućeg korištenja servisa ove novinske agencije”, dodaje se u saopšŧenju.

Vezane vijesti

“To nije pametno”: Čović prijeti Bošnjacima zbog “Hrvata na kantonalnim listama”

Predsjedništvo HDZ-a BiH još uvijek nije odredilo kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, iako su…

U noćnim satima: Potpuna obustava saobraćaja na M-17 između Mostara i Čapljine

Iz ministarstva saobraćaja i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) navode kako će u nadolazećem periodu doći do…

SNSD i HDZ ponovo onemogućili pojeftinjenje goriva u BiH

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Zakon o ukidanju akciza, ali s tom razlikom da bi gorivo…
Total
0
Share