BiH: Misija “EUFOR”-a u opasnosti zbog vojnika iz Austrije

EUFOR snage u BiH @YouTube

Austrijska savezna vojska (APA) ima velike probleme da pronađe dovoljno vojnika za strane misije na Balkanu.

“Poteškoće nisu nove i samo se povećavaju”, navodi se u internoj evaluaciji stranih zadataka koje je objavila APA. I misija  na Kosovu i misija u Bosni i Hercegovini su stoga u opasnosti. Situacija je posebno dramatična za medicinsko osoblje.

Kontingent austrijske savezne vojske na Kosovu je trenutno popunjen 78 posto. Popunjenost bolničara je samo 36 posto, odnosno postoji svega pet umjesto predviđenih 14 bolničara.

Problem sa doktorima

“Austrijskoj vojsci prijeti negativna reputacija kao ‘pouzdanog poslovnog partnera’“, navodi list “Der Standard” koji citira svoje izvore iz ureda odgovornog za strane vojne operacije.

U Bosni i Hercegovini austrijska vojska obezbjeđuje svoj kontingent od 2004. godine. I on je trenutno na samo 78 posto popunjenosti i ima također posebne probleme u medicinskom sektoru.

Negativan uticaj

Nedostatka osoblja u podoblasti medicinskog kadra u misiji ‘ALTHEA’ u Bosni i Hercegovini ocjenjuje se kao krhko u cjelini i negativno utiče na operativno upravljanje EUFOR-a“, navodi “Der Standard“.

Kako je saopšteno iz austrijskog ministarstva odbrane, za kontingente na Zapadnom Balkanu preduzete su pojačane mjere zapošljavanja, jer je izgubljena atraktivnost dugotrajnijih misija.

“Fokus jeste na medicinskom zbrinjavanju naših vojnika, ali ni vojska nije pošteđena nedostatka doktora“, poručuju iz ministarstva.

Vezane vijesti

“Učiniću sve da Komšić više nikada ne predstavlja hrvatski narod”

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, kazao je jučer da će biti “najsretnija osoba u Bosni i Hercegovini kada…

SDA: HDZ može blokirati izbore ako želi, ali ih neće spriječiti

Za današnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te usvojene zaključke na zasjedanju u Mostaru, iz SDA smatraju…

Građani Pala: “Živimo zajedno, ovisni smo jedni o drugima. Podjela nema smisla”

Da li srpski dio države zaista želi da se odvoji od Bosne i Hercegovine? I Srbi i Bošnjaci…
Total
9
Share