BiH zbog sankcija političarima nije pozvana na “Samit za demokratiju”

Zastava SAD @pixabay.com

Proteklih nekoliko sedmica, a posebno posljednjih nekoliko dana, aktuelizovano je pitanje nepozivanja predstavnika Bosne i Hercegovine (BiH) na predstojeći “Samit za demokratiju”.

Iako su predstavnici američke administracije neupućivanje poziva državi Bosni i Hercegovini (ne)vješto pravdali doslovno time da “poziv na samit ne mora biti upućen baš svakoj državi svijeta“, uzavrela situacija “na bosanskohercegovačkom terenu” u posljednjih nekoliko mjeseci govori zapravo nešto sasvim drugačije.

Kako će glavna tema samita, koji će biti održan u Washingtonu, biti upravo “sankcije“, logičnim se nameće zaključak da na samitu na kojem će prisustvovati stotine predstavnika država širom svijeta, uopšte ne budu predstavnici BiH.

Razlog nepozivanja predstavnika BiH su upravo već dugo vremena najavljivane sankcije pojedinim političkim predstavnicima ove države, a koje je nedavno nagovijestio i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Sve će biti mnogo jasnije, pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, nakon dvodnevne sesije samita koja će se održati 9. i 10. decembra u Washingtonu.

Vezane vijesti

“Srbi su dobili RS kako muslimani ne bi dobili državu u srcu Evrope”

Iako mnogi politički analitičari smatraju da su sa nastankom bošnjačko-hrvatske Federacije BiH 1994. godine započeli svi veći političko-pravni…

“Bosanski Srbin”, “lider bosanskih Srba”, “šef bosanskih Srba”…

“Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi”, uzrečica je koju često možemo čuti od Milorada Dodika, člana Predsjedništva…

Dodik čestitao košarkašima BiH pobjedu nad Francuskom

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, gostovao je večeras u emisiji “Reaktor” na televiziji “Una”.…
Total
16
Share