BiH zbog sankcija političarima nije pozvana na “Samit za demokratiju”

Zastava SAD @pixabay.com

Proteklih nekoliko sedmica, a posebno posljednjih nekoliko dana, aktuelizovano je pitanje nepozivanja predstavnika Bosne i Hercegovine (BiH) na predstojeći “Samit za demokratiju”.

Iako su predstavnici američke administracije neupućivanje poziva državi Bosni i Hercegovini (ne)vješto pravdali doslovno time da “poziv na samit ne mora biti upućen baš svakoj državi svijeta“, uzavrela situacija “na bosanskohercegovačkom terenu” u posljednjih nekoliko mjeseci govori zapravo nešto sasvim drugačije.

Kako će glavna tema samita, koji će biti održan u Washingtonu, biti upravo “sankcije“, logičnim se nameće zaključak da na samitu na kojem će prisustvovati stotine predstavnika država širom svijeta, uopšte ne budu predstavnici BiH.

Razlog nepozivanja predstavnika BiH su upravo već dugo vremena najavljivane sankcije pojedinim političkim predstavnicima ove države, a koje je nedavno nagovijestio i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Sve će biti mnogo jasnije, pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, nakon dvodnevne sesije samita koja će se održati 9. i 10. decembra u Washingtonu.

Vezane vijesti

Bosanski Srbi su umorni od svog ekstremističkog lidera

Iako je temu proslave neustavnog “Dana RS” u Bosni i Hercegovini (BiH) već odavno zamijenilo niz drugih “političkih…

Dodik: “Ja jednostavno volim jevrejski narod”

Lider bosanskih Srba i član Predsjedništva BiH,  Milorad Dodik, primio je u srijedu nagradu “Prijatelja Ziona” (eng. “Friends…

Ljeto nam se vratilo, stižu temperature do 38 stepeni Celzijusa

Nakon dugog perioda kiša i vremena koje u takvim količinama nije uopšte bilo svojstveno prvim danima, ali i…
Total
0
Share