BiH zbog sankcija političarima nije pozvana na “Samit za demokratiju”

Zastava SAD @pixabay.com

Proteklih nekoliko sedmica, a posebno posljednjih nekoliko dana, aktuelizovano je pitanje nepozivanja predstavnika Bosne i Hercegovine (BiH) na predstojeći “Samit za demokratiju”.

Iako su predstavnici američke administracije neupućivanje poziva državi Bosni i Hercegovini (ne)vješto pravdali doslovno time da “poziv na samit ne mora biti upućen baš svakoj državi svijeta“, uzavrela situacija “na bosanskohercegovačkom terenu” u posljednjih nekoliko mjeseci govori zapravo nešto sasvim drugačije.

Kako će glavna tema samita, koji će biti održan u Washingtonu, biti upravo “sankcije“, logičnim se nameće zaključak da na samitu na kojem će prisustvovati stotine predstavnika država širom svijeta, uopšte ne budu predstavnici BiH.

Razlog nepozivanja predstavnika BiH su upravo već dugo vremena najavljivane sankcije pojedinim političkim predstavnicima ove države, a koje je nedavno nagovijestio i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Sve će biti mnogo jasnije, pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, nakon dvodnevne sesije samita koja će se održati 9. i 10. decembra u Washingtonu.

Vezane vijesti

Austrija: Pola miliona naših AstraZeneca vakcina u BiH bačeno u smeće

Kako javljaju austrijski mediji, Bosna i Hercegovina (BiH) je bacila u smeće vakcine protiv virusa korona koje joj…

Zbog Brčkog je “Republika cijela iz dva dijela”

Obilježavanje neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) nastavljeno je i danas, ovaj put u distriktu Brčko, dijelu…

Zašto bi Čović govorio u NSRS kada HDZ nema nijednog poslanika

Osim što je najava mogućeg obraćanja Bakira Izetbegovića predsjednika SDA i Dragana Čovića predsjednika HDZ-a BiH, u “NSRS”,…
Total
16
Share