BiH zbog sankcija političarima nije pozvana na “Samit za demokratiju”

Zastava SAD @pixabay.com

Proteklih nekoliko sedmica, a posebno posljednjih nekoliko dana, aktuelizovano je pitanje nepozivanja predstavnika Bosne i Hercegovine (BiH) na predstojeći “Samit za demokratiju”.

Iako su predstavnici američke administracije neupućivanje poziva državi Bosni i Hercegovini (ne)vješto pravdali doslovno time da “poziv na samit ne mora biti upućen baš svakoj državi svijeta“, uzavrela situacija “na bosanskohercegovačkom terenu” u posljednjih nekoliko mjeseci govori zapravo nešto sasvim drugačije.

Kako će glavna tema samita, koji će biti održan u Washingtonu, biti upravo “sankcije“, logičnim se nameće zaključak da na samitu na kojem će prisustvovati stotine predstavnika država širom svijeta, uopšte ne budu predstavnici BiH.

Razlog nepozivanja predstavnika BiH su upravo već dugo vremena najavljivane sankcije pojedinim političkim predstavnicima ove države, a koje je nedavno nagovijestio i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Sve će biti mnogo jasnije, pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, nakon dvodnevne sesije samita koja će se održati 9. i 10. decembra u Washingtonu.

Vezane vijesti

“Biće dana za megdana”: Ideja cjelovite i zajedničke države pobjeđuje

Jučerašnje proteste građana ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, zbog najava o izmjenama Izbornog zakona u BiH od strane…

Sarajlija napustio karijeru fudbalera kako bi spasio život svoje majke

Ovo je upravo jedna od onih situacija u kojoj nas fudbal iznenađuje, a ujedno je i toliko bliska…

“Dodik zaista vjeruje da je Bogom dan da čuva Republiku Srpsku”

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, govorio je sinoć o potezima aktuelne vlasti u…
Total
16
Share