Bisera Turković: “Rusija je važan energetski partner za BiH”

Bisera Turković @YouTube

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković uoči razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom govorila je u intervjuu za “Rosijsku gazetu” o tome šta zbližava Moskvu i Sarajevo.

– Prošlo je četvrt vijeka od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja. Kako ocjenjujete trenutno stanje bilateralne saradnje, potencijale za njen razvoj?

Bisera Turković: Diplomatski odnosi naših zemalja su izuzetno važni, a njihovo međusobno priznanje je od posebnog značaja za BiH. Bilateralni dijalog se razvija u svim oblastima, od politike do ekonomije i kulture. Vjerujem da možemo biti zadovoljni njihovim stanjem, ali u isto vrijeme imamo priliku da ih ojačamo na obostrano korisnim uslovima.

– O kojim temama planirate da razgovarate sa Sergejem Lavrovom tokom posete Sočiju? Koji su glavni pravci bilateralnih odnosa?

Bisera Turković: Posjeta se odvija u veoma važnom trenutku za BiH. Razgovarat ćemo o nizu relevantnih tema, rezimirati ono što je postignuto kako bismo izvršili svojevrsno ponovno pokretanje. Naše zemlje nemaju ozbiljnih neriješenih pitanja. Neki od njih, kao što su krediti, su u velikoj mjeri izmireni ili su u procesu rasprave. Ruska Federacija je važan energetski partner za BiH i u tom smislu želimo odrediti smjer daljeg razvoja. Vjerujem da će posjeta doprinijeti političkom razumijevanju, ali i razvoju kulturne saradnje. Kao što znate, BiH pokazuje veliko interesovanje za rukopis “Povelja bana Kulina” (književni spomenik srednjovjekovne Bosne na staroslavenskom jeziku – “RG”), koji se čuva u Ermitažu, i nadam se da ćemo biti u mogućnosti razgovarati i o ovoj temi.

– Kako ocjenjujete diplomatske napore Rusije kao jednog od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma o BiH?

Bisera Turković: Dejtonski mirovni sporazum je temelj stabilnosti kako za BiH, tako i za cijeli region. Njegovo poštovanje je neophodan uslov, bez kojeg nema napretka i bolje budućnosti. Rusija, kao što znate, čvrsto stoji na principima Daytona, poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Iako mogu postojati razlike u stavovima o nekim aktuelnim pitanjima ili geopolitičkim trendovima. Našim susretom (sa Sergejem Lavrovom obilježavamo 25. godišnjicu diplomatskih odnosa. Vjerujem da će ovo pružiti priliku da odagnamo neke sumnje i izgradimo samopouzdanje. Uvjeren sam da će Ruska Federacija, kao i ostali naši prijatelji, poštovati volju građana, demokratskih institucija i budućnost koju biramo kroz ove institucije.

– Nedavno je predstavnik Bosne i Hercegovine učestvovao na sastanku Grupe za stratešku viziju Rusija-islamski svijet. Kako ocjenjujete ovaj događaj i kako vidite razvoj odnosa između Rusije i Bošnjaka kao jednog od državotvornih naroda BiH?

Bisera Turković: BiH takođe gradi međunarodne odnose kao posmatrač u Organizaciji islamske saradnje. Ovih dana prisustvovala sam važnom sastanku u Pakistanu. Vjerujem da su napori koje Rusija ulaže u tom pogledu korak ka svijetu u kojem će biti više saradnje, stabilnosti i međusobnog razumijevanja. Bošnjaci, zajedno sa predstavnicima drugih naroda, svoju budućnost neraskidivo povezuju sa postojećim sistemom vlasti.

“Ponosni smo na ulogu Islamske zajednice u BiH kao jednog od izvora pozitivnih kretanja u našoj zemlji. Također visoko cijenimo postojanje i rad Međureligijskog vijeća u BiH, koje je naslijedilo vjekovnu tradiciju multikonfesionalnog i multietničkog duha naše zemlje”, kazala je ministrica Turković u intervjuu za “Rusijsku gazetu“.

Vezane vijesti

Plenković više politički ovisi o Čoviću, nego što Čović ovisi o njemu

Plenković ima vrlo sužen manevarski prostor, jer kao što znate on više politički ovisi o Draganu Čoviću, nego…

Bosna i Hercegovina prva na još jednoj listi neslavnih rekorda

U prošloj godini područje Bosne i Hercegovine, zajedno sa Slovenijom i Crnom Gorom, bilo je na udaru najvećeg…

Radončićeva odluka koja će “srušiti” Bakira Izetbegovića

Nakon današnje sjednice Predsjedništva “Saveza za bolju budućnost BiH” (SBB) iz ove stranke dolazi odluka kojom će na…
Total
1
Share