Bisera Turković: “Rusija je važan energetski partner za BiH”

Bisera Turković @YouTube

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković uoči razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom govorila je u intervjuu za “Rosijsku gazetu” o tome šta zbližava Moskvu i Sarajevo.

– Prošlo je četvrt vijeka od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja. Kako ocjenjujete trenutno stanje bilateralne saradnje, potencijale za njen razvoj?

Bisera Turković: Diplomatski odnosi naših zemalja su izuzetno važni, a njihovo međusobno priznanje je od posebnog značaja za BiH. Bilateralni dijalog se razvija u svim oblastima, od politike do ekonomije i kulture. Vjerujem da možemo biti zadovoljni njihovim stanjem, ali u isto vrijeme imamo priliku da ih ojačamo na obostrano korisnim uslovima.

– O kojim temama planirate da razgovarate sa Sergejem Lavrovom tokom posete Sočiju? Koji su glavni pravci bilateralnih odnosa?

Bisera Turković: Posjeta se odvija u veoma važnom trenutku za BiH. Razgovarat ćemo o nizu relevantnih tema, rezimirati ono što je postignuto kako bismo izvršili svojevrsno ponovno pokretanje. Naše zemlje nemaju ozbiljnih neriješenih pitanja. Neki od njih, kao što su krediti, su u velikoj mjeri izmireni ili su u procesu rasprave. Ruska Federacija je važan energetski partner za BiH i u tom smislu želimo odrediti smjer daljeg razvoja. Vjerujem da će posjeta doprinijeti političkom razumijevanju, ali i razvoju kulturne saradnje. Kao što znate, BiH pokazuje veliko interesovanje za rukopis “Povelja bana Kulina” (književni spomenik srednjovjekovne Bosne na staroslavenskom jeziku – “RG”), koji se čuva u Ermitažu, i nadam se da ćemo biti u mogućnosti razgovarati i o ovoj temi.

– Kako ocjenjujete diplomatske napore Rusije kao jednog od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma o BiH?

Bisera Turković: Dejtonski mirovni sporazum je temelj stabilnosti kako za BiH, tako i za cijeli region. Njegovo poštovanje je neophodan uslov, bez kojeg nema napretka i bolje budućnosti. Rusija, kao što znate, čvrsto stoji na principima Daytona, poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Iako mogu postojati razlike u stavovima o nekim aktuelnim pitanjima ili geopolitičkim trendovima. Našim susretom (sa Sergejem Lavrovom obilježavamo 25. godišnjicu diplomatskih odnosa. Vjerujem da će ovo pružiti priliku da odagnamo neke sumnje i izgradimo samopouzdanje. Uvjeren sam da će Ruska Federacija, kao i ostali naši prijatelji, poštovati volju građana, demokratskih institucija i budućnost koju biramo kroz ove institucije.

– Nedavno je predstavnik Bosne i Hercegovine učestvovao na sastanku Grupe za stratešku viziju Rusija-islamski svijet. Kako ocjenjujete ovaj događaj i kako vidite razvoj odnosa između Rusije i Bošnjaka kao jednog od državotvornih naroda BiH?

Bisera Turković: BiH takođe gradi međunarodne odnose kao posmatrač u Organizaciji islamske saradnje. Ovih dana prisustvovala sam važnom sastanku u Pakistanu. Vjerujem da su napori koje Rusija ulaže u tom pogledu korak ka svijetu u kojem će biti više saradnje, stabilnosti i međusobnog razumijevanja. Bošnjaci, zajedno sa predstavnicima drugih naroda, svoju budućnost neraskidivo povezuju sa postojećim sistemom vlasti.

“Ponosni smo na ulogu Islamske zajednice u BiH kao jednog od izvora pozitivnih kretanja u našoj zemlji. Također visoko cijenimo postojanje i rad Međureligijskog vijeća u BiH, koje je naslijedilo vjekovnu tradiciju multikonfesionalnog i multietničkog duha naše zemlje”, kazala je ministrica Turković u intervjuu za “Rusijsku gazetu“.

Vezane vijesti

Dodik: “Nikada nećemo dozvoliti Bošnjacima da BiH bude nacionalna država”

Gostujući večeras u programu “RTRS”-a član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda naglasio je da je tokom vladavine…

“Situacija nije dobra, broj Hrvata u BiH više je nego prepolovljen”

Bivšeg kardinala, nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića, primio je danas u posjetu prvi čovjek Ličko-senjske županije u Hrvatskoj Ernest…

Konaković poručio Novaliću: “Kupio si respiratore koji ubijaju ljude”

Predsjednik stranke “Narod i Pravda” (NiP), Elmedin Konaković, odgovorio je danas premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću, koji mu…
Total
0
Share