Bojkot rada u državnim institucijama nije zakonit

Branko Perić @YouTube

Dugogodišnji sudija Suda Bosne i Hercegovine (BiH) Branko Perić, govoreći o tematici bojkota državnih institucija od strane političara iz entiteta Republika Srpska (RS) nakon što je Valentin Inzko donio “zakon o negiranju genocida u BiH”, navodi da se iz sfere politike zakoračilo u potpuno drugu, kriminogenu zonu.

Perić smatra da se bojkot rada u državnim institucijama ne može se smatrati zakonitim postupanjem.

“Prije svega, bojkot ne poznaje radno zakonodavstvo i svako ko odbija rad u državnim institucijama postupa protivpravno, te preuzima na sebe radnopravnu i krivičnopravnu odgovornost”, kazao je Perić, navodeći da je u konkretnom slučaju riječ o “krivičnom djelu zloupotrebe dužnosti ili ovlaštenja”.

Zaključak koji je sudija Perić kazao na kraju, možda zvuči zanimljivo, ali zapravo nosi jednu važnu poruku:

“Politika je legitimna sve dok uključuje dijalog i traganje za rješenjem političkih pitanja. Kad prijeđe u jednostrane akcije, to je revolucija, a zna se kako se revolucije završavaju”.

Vezane vijesti

Mladi teško mogu naći posao bez političkih ili porodičnih veza

Studentica arhitekture Arijana Pirušić jedna je od oko 23.000 mladih ljudi koji planiraju napustiti Bosnu i Hercegovinu (BiH)…

Sanja Vlaisavljević: “Ovo je moja domovina”

“Nije me strah, ne bojim se”, riječi su Sanje Vlaisavljević, izrečenih sinoć nakon što je proteklih dana u…

Milica Marković: “Unaprijediti poslovne zajednice Turske i Bosne i Hercegovine”

Milica Marković, v.d. direktorice “Agencije za unapređenje stranih investicija” u Bosni i Hercegovini, posjetila je danas Sadika Babür…
Total
1
Share