Bojkot rada u državnim institucijama nije zakonit

Branko Perić @YouTube

Dugogodišnji sudija Suda Bosne i Hercegovine (BiH) Branko Perić, govoreći o tematici bojkota državnih institucija od strane političara iz entiteta Republika Srpska (RS) nakon što je Valentin Inzko donio “zakon o negiranju genocida u BiH”, navodi da se iz sfere politike zakoračilo u potpuno drugu, kriminogenu zonu.

Perić smatra da se bojkot rada u državnim institucijama ne može se smatrati zakonitim postupanjem.

“Prije svega, bojkot ne poznaje radno zakonodavstvo i svako ko odbija rad u državnim institucijama postupa protivpravno, te preuzima na sebe radnopravnu i krivičnopravnu odgovornost”, kazao je Perić, navodeći da je u konkretnom slučaju riječ o “krivičnom djelu zloupotrebe dužnosti ili ovlaštenja”.

Zaključak koji je sudija Perić kazao na kraju, možda zvuči zanimljivo, ali zapravo nosi jednu važnu poruku:

“Politika je legitimna sve dok uključuje dijalog i traganje za rješenjem političkih pitanja. Kad prijeđe u jednostrane akcije, to je revolucija, a zna se kako se revolucije završavaju”.

Vezane vijesti

“Protest građana ispred OHR-a SDA je pretvorila u predizborni skup”

Zbog ranije najave o nametanju odluke o izmjeni Izbornog zakona u BiH i Ustava Federacije BiH, od strane…

“Bakir Izetbegović ne želi da Hrvat zapovijeda specijalnom policijom”

Trakavica oko izbora direktora Federalne uprave policije (FUP), kao i većine drugih državnih službenika u Bosni i Hercetovini,…

Na “planeti” Fadila Novalića slavi se rast budžetskih prihoda

Igor Gavran, poznati bosanskohercegovački ekonomski analitičar, komentarisao je nedavni istup premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, da vlada na…
Total
1
Share