“Bosanski Srbin”, “lider bosanskih Srba”, “šef bosanskih Srba”…

Ruski mediji o Dodikovoj posjeti @Danas.ba/screenshot

“Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi”, uzrečica je koju često možemo čuti od Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika SNSD-a.

“I nemojte nas više tako zvati, jer mi smo samo Srbi“, često je na ljutit način Dodik u posljednjih nekoliko godina znao odgovarati na “slučajne ili namjerne upite” pojedinih novinara.

Međutim, kada je riječ o Dodikovom ovosedmičnom odlasku u Rusiju na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, bar od tamošnjih medija Dodik nije trebao očekivati, da u skoro najvećem broju izvještaja iz Rusije bude oslovljen sa “bosanski“.

Bosanski Srbin“, “lider bosanskih Srba“, “šef bosanskih Srba“… samo su neki od medijskih naslova iz Rusije proteklih dana.

“Republikosrpski Srbin”!?

Činjenica da je pomalo i teško objašnjavati uređenje Bosne i Hercegovine, postojanje entiteta i same Republike Srpske kroz dužinom teksta ograničene naslove vijesti, nagnala je veliku većinu medija u Rusiji da svojim čitaocima kroz najjednostavniju frazu “bosanski Srbin” objasne ko je i odakle je Milorad Dodik.

Izuzetaka je bilo svega nekoliko, među kojima su većinom bile ruske novinske agencije (TASS ili RIA), koje su ispravno “titulirale” Dodikovu funkciju u Predsjedništvu BiH.

Vezane vijesti

“Kad pametni ljudi zašute, ludaci počnu da vode glavnu riječ”

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, smatra da će nedavno donesene sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema pojedincima i kompanijama…

“Milanović pokušava da minimizira zločine koje je počinio HVO”

Govoreći o današnjoj posjeti predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Mostaru, odnosno svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane…

Nije Dodikov potpis na antiustavnim i nezakonitim dokumentima, nego Šeranićev!

U vezi sa jučerašnjom odlukom vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da na “crnu listu” uvrste predsjednika Federacije BiH…
Total
1
Share