“Bosanski Srbin”, “lider bosanskih Srba”, “šef bosanskih Srba”…

Ruski mediji o Dodikovoj posjeti @Danas.ba/screenshot

“Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi”, uzrečica je koju često možemo čuti od Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika SNSD-a.

“I nemojte nas više tako zvati, jer mi smo samo Srbi“, često je na ljutit način Dodik u posljednjih nekoliko godina znao odgovarati na “slučajne ili namjerne upite” pojedinih novinara.

Međutim, kada je riječ o Dodikovom ovosedmičnom odlasku u Rusiju na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, bar od tamošnjih medija Dodik nije trebao očekivati, da u skoro najvećem broju izvještaja iz Rusije bude oslovljen sa “bosanski“.

Bosanski Srbin“, “lider bosanskih Srba“, “šef bosanskih Srba“… samo su neki od medijskih naslova iz Rusije proteklih dana.

“Republikosrpski Srbin”!?

Činjenica da je pomalo i teško objašnjavati uređenje Bosne i Hercegovine, postojanje entiteta i same Republike Srpske kroz dužinom teksta ograničene naslove vijesti, nagnala je veliku većinu medija u Rusiji da svojim čitaocima kroz najjednostavniju frazu “bosanski Srbin” objasne ko je i odakle je Milorad Dodik.

Izuzetaka je bilo svega nekoliko, među kojima su većinom bile ruske novinske agencije (TASS ili RIA), koje su ispravno “titulirale” Dodikovu funkciju u Predsjedništvu BiH.

Vezane vijesti

SNSD pravi “VSTS RS” bez pravnika i sudija Ustavnog suda

Veoma važnu činjenicu primjetili su opozicioni predstavnici u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska tokom današnje sjednice Narodne skupštine na…

Iako je odblokiran račun BHRT-a, radnici ostaju bez plata

Kako se navodi u današnjem saopštenju, Porezna uprava (PU) Federacije BiH odblokirala je transkacijske račune BHRT-a, a sve…

BiH: Misija “EUFOR”-a u opasnosti zbog vojnika iz Austrije

Austrijska savezna vojska (APA) ima velike probleme da pronađe dovoljno vojnika za strane misije na Balkanu. “Poteškoće nisu…
Total
1
Share