“Bosanski Srbin”, “lider bosanskih Srba”, “šef bosanskih Srba”…

Ruski mediji o Dodikovoj posjeti @Danas.ba/screenshot

“Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi”, uzrečica je koju često možemo čuti od Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika SNSD-a.

“I nemojte nas više tako zvati, jer mi smo samo Srbi“, često je na ljutit način Dodik u posljednjih nekoliko godina znao odgovarati na “slučajne ili namjerne upite” pojedinih novinara.

Međutim, kada je riječ o Dodikovom ovosedmičnom odlasku u Rusiju na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, bar od tamošnjih medija Dodik nije trebao očekivati, da u skoro najvećem broju izvještaja iz Rusije bude oslovljen sa “bosanski“.

Bosanski Srbin“, “lider bosanskih Srba“, “šef bosanskih Srba“… samo su neki od medijskih naslova iz Rusije proteklih dana.

“Republikosrpski Srbin”!?

Činjenica da je pomalo i teško objašnjavati uređenje Bosne i Hercegovine, postojanje entiteta i same Republike Srpske kroz dužinom teksta ograničene naslove vijesti, nagnala je veliku većinu medija u Rusiji da svojim čitaocima kroz najjednostavniju frazu “bosanski Srbin” objasne ko je i odakle je Milorad Dodik.

Izuzetaka je bilo svega nekoliko, među kojima su većinom bile ruske novinske agencije (TASS ili RIA), koje su ispravno “titulirale” Dodikovu funkciju u Predsjedništvu BiH.

Vezane vijesti

Drski pokušaj podrivanja državnih institucija: Sankcije za Cvijanović, Stevandića, Viškovića i Bukejlovića

Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske (RS),…

Dodik se unervozio: “Borenoviću… Manje šuplje priče i ne izmišljaj probleme”

Nakon što je danas predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović objavio informaciju da mu je visoki predstavnik…

Gasi “Srpska open”, motaj tribine: Rasklapaju se teniski tereni u Banjaluci

Od 16. do 23. aprila Banjaluka je ugostila velike teniske zvijezde u okviru beogradskog turnira iz serije “ATP…
Total
0
Share