Broj nezaposlenih se drastično smanjuje, ali ne zbog zaposlenja u BiH

Građevinski radnici @unsplash.com

Koliko je izražena problematika zapošljavanja domaće radne snage možda najbolje pokazuju upravo objavljeni podaci “Agencije za rad i zapošljavanje BiH”, zaključno sa krajem juna 2022. godine.

Naime, na evidenciji nezaposlenih u Bosni i Hercegovini trenutno se nalazi 359.607 osoba, dok je u istom periodu 2018. godine broj nezaposlenih na nivou države iznosio 448.071 osoba.

Iako bi ove brojeve mogli iskoristiti političari s ciljem prikazivanja povećanja broja zaposlenih osoba u BiH, pogotovo u nadolazećoj izbornoj kampanji, stanje je ipak mnogo drugačije, jer od 90.000 odjavljenih osoba sa zavoda za zapošljavanje u periodu 2018 – 2022., njih skoro 40 hiljada nije prijavilo zaposlenje u BiH.

“Odoše nam ljudi”

Prema dostupnim podacima u junu 2018. godine u BiH je bilo zaposleno 806.031 građanin, dok je u maju 2022. godine broj zaposlenih u BiH iznosio 844.792.

Računica je i više nego jasna, odnosno, skoro polovina ljudi koji se odjave sa nadležnih entitetskih zavoda za zapošljavanje posao zapravo nalaze van granica Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

“BiH može biti jedna lijepa ulica u kojoj smo dobre komšije”

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kazao…

“Reforma izbornog zakonodavstva trasira put prema raspadu BiH”

U sjeni zbivanja oko rata u Ukrajini, te ekonomskih previranja tim povodom širom svijeta, od poskupljenja nafte s…

U odnosu na Bakira, Dodika i Čovića: “Moglo bi se reći da sam teška sirotinja”

Zajednički kandidat opozicije, za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda bošnjačkog naroda, kazao je večeras da…
Total
13
Share