Carl Bildt: “Nema opasnosti od oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini”

Carl Bildt @svt.se/screenshot

Carl Bildt, bivši ministar vanjskih poslova Švedske i čovjek koji je obavljao funkciju prvog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ne vjeruje da bi međunarodna zajednica trebala intervenisati kako bi se smirila situacija u BiH, naprotiv, ne vidi opasnost od oružanog sukoba.

“Treba biti skeptičan prema napuhanoj retorici”, kazao je Carl Bildt u intervjuu za “SVT News“.

Tokom Balkanskih ratova 1990-ih, Carl Bildt je bio visoki evropski diplomatski predstavnik u Bosni i Hercegovini, gdje je učestvovao u radu na okončanju sukoba.

Visoki tonovi – približavaju se izbori

“Danas su se etničke napetosti u zemlji ponovno rasplamsale. Neki su zabrinuti zbog rizika od novog rata, ali rizik od oružanog sukoba nije vjerojatan scenario“, smatra Bildt.

Nekadašnji prvi čovjek OHR-a u BiH (od 1995. do 1997. godine) smatra da “visoki tonovi” uvelike govore o činjenici da će se uskoro održati izbori.

“Nacionalistički bubanj”

Nacionalističke stranke su 2020. godine dosta izgubile na lokalnim izborima i sada se žele mobilizirati. Onda upališ nacionalistički bubanj“, objašnjava Bildt, dodajući da treba biti skeptičan prema napuhanoj retorici:

“Ono što je izvanredno u Bosni i Hercegovini, uprkos svim protivrječnostima nakon rata, je to što nije bilo nasilja. Ali to je duboka politička kriza, u to nema sumnje”.

Upitan kako riješiti aktuelnu političku krizu, Bildt navodi da “prije ili kasnije, bosanskohercegovačke strane moraju se dogovoriti kako da žive zajedno“.

Ništa neće sami da rade

“To je njihova zemlja. Mi, međunarodna zajednica, EU ili Sjedinjene Američke Države (SAD), ne možemo pokušavati diktirati Bosancima šta da rade“, odgovorio je nekadašnji prvi čovjek OHR-a u BiH.

“Mi smo finansirali praktično cjelokupnu obnovu zemlje nakon rata i imamo vrlo konkretan plan kako se približiti EU, 14 tačaka, ali to pretpostavlja da političari provedu ono što je potrebno za početak pregovora o članstvu. To još zapravo nisu učinili.

Mislim da međunarodna zajednica ima aktivnu ulogu, ponekad gotovo mislim da je previše aktivna. Postoji rizik da se kod bosanskohercegovačkih političara stvori osjećaj da ne moraju ništa sami raditi, već samo čekati da EU ili SAD riješe njihove probleme”, zaključio je Bildt .

Vezane vijesti

Iduće sedmice konačno značajno manje cijene goriva

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u susjednoj se državi svakog utorka mijenjaju cijene goriva, a izračun se…

Ne dozvoliti Karadžiću da proglasi pobjedu iz svoje zatvorske ćelije

Mnogi će se možda iznenaditi kada čuju da se danas, 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mir u…

Dodik: “Muslimanski radikalizam je najveća opasnost opstanku BiH”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda ponovo je aktivan na društvenoj mreži Twitter, gdje…
Total
20
Share