Čerkez: “Omicron već kruži u BiH, postaće dominantan u narednim mjesecima”

Goran Čerkez @YouTube

Bosna i Hercegovina (BiH) je u srijedu potvrdila prvih 10 infekcija “Omikron” sojem virusa korona, te se pretpostavlja da će, baš kao u ostatku svijeta, i u ovoj državi ova visoko prenosiva varijanta virusa korona postati dominantna u skorom vremenu ispred nas.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Federacije BiH, potvrdio je da je 10 slučajeva otkriveno testovima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Ne sumnjamo da Omicron već kruži u BiH i da će postati dominantna varijanta u narednih nekoliko mjeseci“, rekao je Čerkez za “Reuters“.

Podijeljena država, podijeljeno zdravstvo

Kako navodi ova svjetski poznata novinska agencija, “administrativno rascjepkana” Bosna i Hercegovina nema nacionalno ministarstvo zdravlja, već umjesto toga ima 13 regionalnih vlada i ministarstava, od kojih svako vodi svoju statistiku.

Zvanični statistički podaci govore da je samo oko 30% Bosanaca i Hercegovaca vakcinisano protiv Covida-19. Međutim, Čerkez je rekao da vjeruje da je taj broj daleko veći jer statistika nije uzela u obzir masovno vakcinisnje građana ove države, prvenstveno u susjednim državama.

Komentariši
Vezane vijesti

Secesionisti i ruski uticaj potkopavaju stabilnost Bosne i Hercegovine

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg tokom današnje posjete Bosni i Hercegovini sastao se sa predsjedavajućom Vijeća ministara…

HDZ BiH “legitimno predstavljanje” vidi samo kao izbor članova njihove stranke

Politika “legitimnog predstavljanja” je tematika koja se kroz javni prostor u Bosni i Hercegovini (BiH) provlači već duži…

Nakon revizije OHR-a: Rusija i Kina će priznati Schmidtov legitimitet

Kako je sinoć objavila novinska agencija “Srna”, pozivajući se na saopštenje objavljeno na internet stranicama Vijeća sigurnosti UN-a,…
Total
0
Share