Čerkez: “Omicron već kruži u BiH, postaće dominantan u narednim mjesecima”

Goran Čerkez @YouTube

Bosna i Hercegovina (BiH) je u srijedu potvrdila prvih 10 infekcija “Omikron” sojem virusa korona, te se pretpostavlja da će, baš kao u ostatku svijeta, i u ovoj državi ova visoko prenosiva varijanta virusa korona postati dominantna u skorom vremenu ispred nas.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Federacije BiH, potvrdio je da je 10 slučajeva otkriveno testovima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Ne sumnjamo da Omicron već kruži u BiH i da će postati dominantna varijanta u narednih nekoliko mjeseci“, rekao je Čerkez za “Reuters“.

Podijeljena država, podijeljeno zdravstvo

Kako navodi ova svjetski poznata novinska agencija, “administrativno rascjepkana” Bosna i Hercegovina nema nacionalno ministarstvo zdravlja, već umjesto toga ima 13 regionalnih vlada i ministarstava, od kojih svako vodi svoju statistiku.

Zvanični statistički podaci govore da je samo oko 30% Bosanaca i Hercegovaca vakcinisano protiv Covida-19. Međutim, Čerkez je rekao da vjeruje da je taj broj daleko veći jer statistika nije uzela u obzir masovno vakcinisnje građana ove države, prvenstveno u susjednim državama.

Vezane vijesti

“Milanović pokušava da minimizira zločine koje je počinio HVO”

Govoreći o današnjoj posjeti predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Mostaru, odnosno svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane…

“Odlazi cirkus iz našeg malog entiteta”

Sve je više reakcija na najavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika SNSD-a,…

Dodik: “Nismo mi ni bosanski ni hrvatski Srbi, već jedan narod”

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kazao je večeras u Novom Sadu, gdje je održano centralno obilježavanje…
Total
2
Share