Čerkez: “Omicron već kruži u BiH, postaće dominantan u narednim mjesecima”

Goran Čerkez @YouTube

Bosna i Hercegovina (BiH) je u srijedu potvrdila prvih 10 infekcija “Omikron” sojem virusa korona, te se pretpostavlja da će, baš kao u ostatku svijeta, i u ovoj državi ova visoko prenosiva varijanta virusa korona postati dominantna u skorom vremenu ispred nas.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Federacije BiH, potvrdio je da je 10 slučajeva otkriveno testovima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Ne sumnjamo da Omicron već kruži u BiH i da će postati dominantna varijanta u narednih nekoliko mjeseci“, rekao je Čerkez za “Reuters“.

Podijeljena država, podijeljeno zdravstvo

Kako navodi ova svjetski poznata novinska agencija, “administrativno rascjepkana” Bosna i Hercegovina nema nacionalno ministarstvo zdravlja, već umjesto toga ima 13 regionalnih vlada i ministarstava, od kojih svako vodi svoju statistiku.

Zvanični statistički podaci govore da je samo oko 30% Bosanaca i Hercegovaca vakcinisano protiv Covida-19. Međutim, Čerkez je rekao da vjeruje da je taj broj daleko veći jer statistika nije uzela u obzir masovno vakcinisnje građana ove države, prvenstveno u susjednim državama.

Vezane vijesti

“SDA je zaustavila Milorada Dodika”

Predizborni skupovi Stranke demokratske akcije (SDA) održani su danas na zapadu Bosne i Hercegovine, odnosno u Ključu i…

Konaković: “Lažu da me hvale Emir Kusturica i Fikret Abdić”

Elmedin Konaković, predsjednik stranke “Narod i pravda” (NiP), te aktuelni ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, oglasio se…

“U SDA postoje ljudi koji su spremni podijeliti Bosnu i Hercegovinu”

Zlatko Lagumdžija, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i bivši ministar vanjskih poslova, kazao je večeras…
Total
2
Share