Čerkez: “Omicron već kruži u BiH, postaće dominantan u narednim mjesecima”

Goran Čerkez @YouTube

Bosna i Hercegovina (BiH) je u srijedu potvrdila prvih 10 infekcija “Omikron” sojem virusa korona, te se pretpostavlja da će, baš kao u ostatku svijeta, i u ovoj državi ova visoko prenosiva varijanta virusa korona postati dominantna u skorom vremenu ispred nas.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Federacije BiH, potvrdio je da je 10 slučajeva otkriveno testovima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Ne sumnjamo da Omicron već kruži u BiH i da će postati dominantna varijanta u narednih nekoliko mjeseci“, rekao je Čerkez za “Reuters“.

Podijeljena država, podijeljeno zdravstvo

Kako navodi ova svjetski poznata novinska agencija, “administrativno rascjepkana” Bosna i Hercegovina nema nacionalno ministarstvo zdravlja, već umjesto toga ima 13 regionalnih vlada i ministarstava, od kojih svako vodi svoju statistiku.

Zvanični statistički podaci govore da je samo oko 30% Bosanaca i Hercegovaca vakcinisano protiv Covida-19. Međutim, Čerkez je rekao da vjeruje da je taj broj daleko veći jer statistika nije uzela u obzir masovno vakcinisnje građana ove države, prvenstveno u susjednim državama.

Vezane vijesti

Dodik glasao i protiv pontonskog mosta Istočnoj Ilidži

Iako su članovi vladajuće koalicije iz entiteta RS, odnosno njegovog SNSD-a itekako aktivni u radu Vijeća ministara Bosne…

Uvjerili ih da su dijaspora: Hrvatska je bh. Hrvatima napravila najveći problem

Dragan Markovina, poznati bosanskohercegovački pisac i historičar, smatra kako je susjedna Hrvatska “još u startu” napravila najveći problem…

Semir Efendić novi premijer Kantona Sarajevo!?

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik sarajevske Opštine Stari Grad i jedan od osnivača Narodnog evropskog saveza (NES) BiH govorio je…
Total
2
Share