Četiri puta manje stanovnika i deset puta manje učenika

Školski udžbenici @freepik.com

Situacija sa odlaskom stanovništva iz Bosne i Hercegovine u zemlje zapadne Evrope sve je više vidljiva na terenu, a možda je ipak najviše primjetna na površinom velikim prostorima, poput Livna na zapadu BiH.

Upravo je ovo mjesto došlo “pod lupu javnosti” tokom početka perioda vakcinacije protiv virusa korona u BiH, kada je ova opština pozivala stanovništvo iz okolnih mjesta i gradova u BiH na imunizaciju.

Mjesto koje odumire

Naime, kako je Livno prema Popisu iz 2013. godine dobilo određeni broj vakcina, stanje je na terenu zapravo pokazivalo mnogo manji broj ljudi koji žive na ovom području od onog zabilježenog popisom, te su na kraju vakcine “nuđene svima” kako im ne bi istekao rok trajanja.

Podhum, kao jedna od većih livanjskih mjesnih zajednica, od nekadašnjih šesti hiljada stanovnika sada ih ima četiri puta manje, dok u svojoj osnovnoj školi danas ima deset puta manje učenika u odnosu na period kada je napravljena. Još prije tri godine u ovu školu su bila upisana samo četiri učenika u prvi razred.

Vezane vijesti

Dragan Čović traži premještanje ureda OHR-a u Mostar?

Govoreći o načinu na koji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini donosi odluke, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović…

“Hrvatska nije uspjela podijeliti BiH 1993. godine, pa neće ni danas”

U svom saopštenju za javnost, iz “Stranke za Bosnu i Hercegovinu” (SBiH) oglasili su se danas povodom sve…

Cijenu EU “naftnih sankcija” Rusiji u Bosni i Hercegovini će plaćati isključivo građani

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je danas da će evropski embargo na naftu iz Rusije svakako…
Total
1
Share