Cijenu sporazuma Elektroprivrede BiH i rudara platiće isključivo građani FBiH

Česta uzrečica u BiH @unsplash.com/ilustracija

Kako je portal Danas.ba već pisao prije nekoliko dana, da bi cijena električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) mogla porasti za 20 posto, upravo se te naše najave polako i obistinjuju, s tom razlikom da bi povećanje moglo biti čak i mnogo više.

Naime, loš rad menadžmenta ovog Koncerna će očito krivicu za sve izvjesnije povećanje cijene električne energije u FBiH nastojati opravdavati time da će se rudarima morati pronaći dodaŧna, i kako je to najavljeno, izuzetno velika finansijska sredstva.

Ukoliko imamo u vidu da obaveze prema državi, čak šest od sedam rudnika uglja u sastavu Koncerna JP “Elektroprivreda BiH”, iznose više od pola milijarde KM, računica je sasvim jasna.

Nakon što su Samostalni sindikat rudara i pregovarački tim Vlade FBiH jučer dogovorili povećanje otkupne cijene uglja iz rudnika, kao i uvezivanje radnog staža rudarima, sve će se navedeno itekako direktno odraziti na cijenu električne energije, pa bi povećanje iste prema nekim najavama u 2022. godini mogla iznositi i do vrŧoglavih 40 posto.

Problem koji niko ne želi rješavati

Međutim, konstantna primjedba koja se stalno provlači kroz javnost jesŧe ogroman broj zaposlenih u administraciji u odnosu na one koji fizički rade u samim jamskim ili površinskim kopovima rudnika u FBiH.

Neriješavanje upravo jednog ovakvog velikog problema, odnosno ogromnog broja viška uposlenih, održavaće stalnim probleme na relaciji Elektroprivreda BiH – rudnici u FBiH.

Kako bi ste najbolje shvatili o čemu je riječ, pokazuje činjenica da Federacija BiH trenuŧno ima uposlenih u rudnicima skoro isto kao Poljska, ali s tom razlikom da FBiH proizvodi čak 10 puta manje uglja od Poljske!?

BiH kao loš primjer upravljanja rudnicima

Publikacija “VELIKA OBMANA O RADNIM MJESTIMA U SEKTORU UGLJA“, koja je obljavljena sredinom 2018. godine, uz finansijsku podršku Evropske unije, upravo je na ovome tragu – ogromnom broju zaposlenih ljudi koji “uništavaju” bilo kakvu produktivnost u rudnicima, a gdje se kao poseban slučaj izdvaja upravo Bosna i Hercegovina.

Produktivnost u rudnicima @bankwatch.org

Mnogi će odmah reći da je u stvarnosti zapravo riječ o modernijoj poljskoj rudarskoj tehnologiji u odnosu na onoj u FBiH, međutim, kako gledaŧi na činjenicu da i zemlje istoka Evrope ili čak Kosovo imaju od 5 do 6 puta veću produktivnost (proizvedenih tona uglja po zaposleniku) u odnosu na Federaciju BiH!?

Kao i obično, sve je izvjesnije da će cijenu “spora” između rudnika i Elekŧroprivrede BiH, u ovom dijelu države, “ni krivi, ni dužni” ponovo platiti oni treći – obični građani.

Vezane vijesti

“Nakon američkih sankcija imam još veću izbornu podršku”

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda govorio je intervjuu za britanski “Financial Times” o aktuelnoj političkoj problematici…

Život u BiH: “Bolje biti bogat i zdrav, nego siromašan i bolestan”

Danas je u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) usvojen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu…

Nije Dodikov potpis na antiustavnim i nezakonitim dokumentima, nego Šeranićev!

U vezi sa jučerašnjom odlukom vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da na “crnu listu” uvrste predsjednika Federacije BiH…
Total
1
Share