Čović: “Bošnjačke stranke žele eliminisati konstitutivne narode”

Dragan Čović @hrt.hr/screenshot

Gostujući u večerašnjem Dnevniku “HRT”-a, predsjednik HDZ-a BiH ipak nije isključio mogućnost dogovora u narednom periodu u pogledu izmjena Izbornog zakona u BiH, poručivši da će se odazvati na eventualne pozive na naredne sastanke po ovom pitanju.

Čović je kazao da su cijelo vrijeme pregovora u Neumu predstavnici međunarodne zajednice odreda govorili da “treba osigurati Hrvatima da biraju svoje legitimne predstavnike“.

“Meni se činilo sinoć da ćemo završiti pregovore, međutim, jutros kada smo nastavili dalje pregovarati, shvatili smo da bošnjačke stranke žele eliminisati konstitutivne narode iz Ustava BiH gdje se govori o domovima naroda i Predsjedništvu, što nikako nismo mogli prihvatiti”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

“Vječiti optimista” postao pesimista?

Što se tiče mogućeg dogovora u doglednoj budućnosti, Čović smatra da je “vrijeme isteklo“, navodeći da se mogu očekivati samo “kojekakve političke kalkulacije“.

“Sa mnogo manje optimizma gledam na nove sastanke, ali moramo tražiti druge alternative i rješenja“, zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

Vezane vijesti

Niko ne može biti iznad zakona, pa ni Dodik, inače slijedi hapšenje!

Poznati advokat i jedan od najcjenjenijih bosanskohercegovačkih pravnih eksperata, Josip Muselimović, smatra da Dodik, ili bilo ko drugi,…

Ukinute akcize: Gorivo u BiH uskoro jeftinije i do 0,4 KM

Na prijedlog zastupnika SDP-a, danas je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio “Prijedlog zakona o…

Cijene u Neumu niže nego u Hrvatskoj: Pizza 12 KM, ćevapi 8 KM, kafa 3 KM…

Nakon kišovitog početka mjeseca juna, ljeto je već uveliko počelo, pa tako i sezona odmora u Neumu, jedinom…
Total
0
Share