Čović će putem HNS-a “sahraniti” pregovore o izmjeni izbornog zakona

Bakir Izetbegović @federalna.ba

Zanimljiv intervju predsjednika najveće bošnjačke stranke u Bosni i Hercegovini mogli smo čuti sinoć u “Dnevniku D” na Federalnoj televiziji.

Predsjednik SDA je kazao da su izmjene izbornog zakona u BiH prolongirane, barem do iduće sedmice, što je većina učenika u međeuvremenu već i najavila.

Očito najbitnija stavka u ovim pregovorima, prema navodima lidera SDA Bakir Izetbegovića, bio je način izbora članova Predsjedništva BiH, oko čega su se očito najviše i “lomila koplja” tokom proteklih dana.

Predsjednik SDA je tokom intervjua posebno naglasio prijedloge koje su dolazili od strane Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, za koga kaže da je “mnogo toga predlagao, ne uspijevavši čak sve ni da uprati“.

“To neće ići tako”

“Čović ide na to da ima hrvatsku listu gdje se unaprijed opredijelite da glasate za hrvatskog člana Predsjedništva i za nekog Ostalog, ali prema tumačenju Venecijanske komisije, to se ne može tako uraditi”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA smatra da se “ne mogu praviti izborne jedinice na bilo kakvom etničkom principu“.

“Gospodin Čović kao da to ne čuje. Oni govore jedno, a gospodin Čović drugo. Bojim se da će za vikend putem HNS-a (Hrvatski narodni sabor) završiti ove pregovore”, zaključio je Izetbegović.

Vezane vijesti

“Nakon Ukrajine, Rusija je sigurno imala planove i za BiH”

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) komentarisao je danas saopštenje Ambasade Rusije…

“Glasajte za SNSD, glasajte za skuplje gorivo”

Privremenim ukidanjem carinskih stopa prilikom uvoza goriva u Bosnu i Hercegovinu (BiH) došlo bi do djelomičnog pojefitinjenja cijene…

“Čović zapravo ne želi da se dogovori, on želi treći entitet”

Govoreći sinoć o procesu pregovora koji su nedavno održani u Neumu, s ciljem izmjene Izbornog zakona u Bosni…
Total
21
Share