Čović će putem HNS-a “sahraniti” pregovore o izmjeni izbornog zakona

Bakir Izetbegović @federalna.ba

Zanimljiv intervju predsjednika najveće bošnjačke stranke u Bosni i Hercegovini mogli smo čuti sinoć u “Dnevniku D” na Federalnoj televiziji.

Predsjednik SDA je kazao da su izmjene izbornog zakona u BiH prolongirane, barem do iduće sedmice, što je većina učenika u međeuvremenu već i najavila.

Očito najbitnija stavka u ovim pregovorima, prema navodima lidera SDA Bakir Izetbegovića, bio je način izbora članova Predsjedništva BiH, oko čega su se očito najviše i “lomila koplja” tokom proteklih dana.

Predsjednik SDA je tokom intervjua posebno naglasio prijedloge koje su dolazili od strane Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, za koga kaže da je “mnogo toga predlagao, ne uspijevavši čak sve ni da uprati“.

“To neće ići tako”

“Čović ide na to da ima hrvatsku listu gdje se unaprijed opredijelite da glasate za hrvatskog člana Predsjedništva i za nekog Ostalog, ali prema tumačenju Venecijanske komisije, to se ne može tako uraditi”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA smatra da se “ne mogu praviti izborne jedinice na bilo kakvom etničkom principu“.

“Gospodin Čović kao da to ne čuje. Oni govore jedno, a gospodin Čović drugo. Bojim se da će za vikend putem HNS-a (Hrvatski narodni sabor) završiti ove pregovore”, zaključio je Izetbegović.

Vezane vijesti

Poruka Dodiku: “Najveći izdajnik je onaj koji Republiku Srpsku uništava sistematski”

Kako je navedeno u današnjem saopštenju iz Srpske demokratske stranke (SDS), odluka o sankcijama Miloradu Dodiku i Željki…

Svaki četvrti građanin Hrvatske je porijeklom iz Bosne i Hercegovine

Nakon niza zanimljivih izjava u posljednje vrijeme, poput onih o “robotima”, te o “prebrojavanju”, predsjednik Stranke demokratske akcije…

Komšija pokušao spasiti Elmiru Sefo: “Stijena je bila na njoj, bila je gotova”

Nakon što je zemljotres kasno sinoć pogodio šire područje Hercegovine, vrlo brzo je u medijima objavljena informacija da…
Total
21
Share