Čović će putem HNS-a “sahraniti” pregovore o izmjeni izbornog zakona

Bakir Izetbegović @federalna.ba

Zanimljiv intervju predsjednika najveće bošnjačke stranke u Bosni i Hercegovini mogli smo čuti sinoć u “Dnevniku D” na Federalnoj televiziji.

Predsjednik SDA je kazao da su izmjene izbornog zakona u BiH prolongirane, barem do iduće sedmice, što je većina učenika u međeuvremenu već i najavila.

Očito najbitnija stavka u ovim pregovorima, prema navodima lidera SDA Bakir Izetbegovića, bio je način izbora članova Predsjedništva BiH, oko čega su se očito najviše i “lomila koplja” tokom proteklih dana.

Predsjednik SDA je tokom intervjua posebno naglasio prijedloge koje su dolazili od strane Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, za koga kaže da je “mnogo toga predlagao, ne uspijevavši čak sve ni da uprati“.

“To neće ići tako”

“Čović ide na to da ima hrvatsku listu gdje se unaprijed opredijelite da glasate za hrvatskog člana Predsjedništva i za nekog Ostalog, ali prema tumačenju Venecijanske komisije, to se ne može tako uraditi”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA smatra da se “ne mogu praviti izborne jedinice na bilo kakvom etničkom principu“.

“Gospodin Čović kao da to ne čuje. Oni govore jedno, a gospodin Čović drugo. Bojim se da će za vikend putem HNS-a (Hrvatski narodni sabor) završiti ove pregovore”, zaključio je Izetbegović.

Vezane vijesti

Rusija nije prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini!?

Denis Bećirović, kandidat više stranaka opozicije za člana Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda, oglasio se danas između…

Najgori aerodrom sa prostora bivše Jugoslavije dobija “WizzAir” bazu

Kako je izjavio mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, tokom sastanka sa svojom bosanskohercegovačkom kolegicom Biserom Turković u…

Možda nam šalju poruku “nećete nikada ući u EU”

Gabriel Escobar, specijalni predstavnik američke vlade za zapadni Balkan, kazao je jučer da se “o građanskom konceptu za…
Total
21
Share