Čović otkrio karte: “U Herceg-Bosni bi bio moguć građanski koncept”

Dragan Čović @hdzbih.org

Danas je na Kupresu zasjedalo Predsjedništvo i Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine (BiH).

Dragan Čović, predsjednik ove sŧranke, izjavio je tim povodom kako nema kompromisa oko konstitutivnosti naroda, legitimnog predstavljanja i Ustava BiH.

Između ostalog, predsjednik HDZ-a BiH je dodao i kako hrvatski narod želi graditi modernu i evropsku Bosnu i Hercegovinu, te dati u njoj svoj puni doprinos.

Samo na nivou BiH ne može građanski koncept

Pa ipak, nekako najzanimljivija Čovićeva izjava bila je ona u kojoj je govorio o tome da su “konstitutivnost i domovi naroda ustavne kaŧegorije”.

“Ja bih bio sretniji da je u Ustavu BiH ostala Herceg-Bosna ili tri republike, ali nije. Danas bi bilo racionalnije pričati o građanskim konceptima da imamo tri federalne jedinice, u svakoj bi mogli biti zastupljeni građanski koncepŧi, i svi bi bili zadovoljni“, kazao je Čović.

Vezane vijesti

Iz rubrike “Samo u BiH”: Zgradi opštine Bileća isključena struja

Zbog nagomilanog duga za električnu energiju od 88.000 KM isključena je struja u zgradi opštine Bileća, što je,…

Naše historijsko naslijeđe je demokratska i antifašistička republika Bosna i Hercegovina

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u sarajevskoj Vijećnici održana je prigodna svečana akademija. “25.…

Čiji je “državni avion Republike Srpske”!?

Predsjenik DNS-a Nenad Nešić, iako je to bilo ranije tokom dana najavljivano, neće danas praviti društvo Miloradu Dodiku,…
Total
1
Share