Čović otkrio karte: “U Herceg-Bosni bi bio moguć građanski koncept”

Dragan Čović @hdzbih.org

Danas je na Kupresu zasjedalo Predsjedništvo i Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine (BiH).

Dragan Čović, predsjednik ove sŧranke, izjavio je tim povodom kako nema kompromisa oko konstitutivnosti naroda, legitimnog predstavljanja i Ustava BiH.

Između ostalog, predsjednik HDZ-a BiH je dodao i kako hrvatski narod želi graditi modernu i evropsku Bosnu i Hercegovinu, te dati u njoj svoj puni doprinos.

Samo na nivou BiH ne može građanski koncept

Pa ipak, nekako najzanimljivija Čovićeva izjava bila je ona u kojoj je govorio o tome da su “konstitutivnost i domovi naroda ustavne kaŧegorije”.

“Ja bih bio sretniji da je u Ustavu BiH ostala Herceg-Bosna ili tri republike, ali nije. Danas bi bilo racionalnije pričati o građanskim konceptima da imamo tri federalne jedinice, u svakoj bi mogli biti zastupljeni građanski koncepŧi, i svi bi bili zadovoljni“, kazao je Čović.

Komentariši
Vezane vijesti

Adis Ahmetović – socijaldemokrata sa bošnjačkim prezimenom i neprijatelj nacionalista

Adis Ahmetović bi zasigurno poželio da Bosna i Hercegovina dobije više pažnje, i to ne samo kada neki…

Političari u RS se hvale načinom na koji “razvaljuju” Ustavni sud BiH

Nakon što je Narodna skupština (NS) bh. entiteta Republike Srpske (RS) 26. aprila usvojila zaključak kojim poziva sudije…

Milanović: “Ulaskom u EU, BiH može postati i građanska država”

Hrvati u Bosni i Hercegovini (BiH) nikada neće postati manjina, poručio je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović u…
Total
0
Share