Čović ponovo obmanjuje javnost i međunarodne posrednike

Dragan Čović @hrt.hr/screenshot

Nakon neuspjelih pregovora oko izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini danas je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, uputio pismo međunarodnim posrednicima u pregovorima o izbornoj reformi, Matthewu Palmeru i Angelini Eichhorst.

Čović je u opširnom otvorenom pismu podsjetio međunarodne posrednike na historiju pregovora oko izmjena Izbornog zakona, odnosno od uspješne implementacije izbornih pravila za Mostar, pa sve do nedavnih pregovora u Neumu.

Nema nacionalnog izjašnjavanja…

U jednom dijelu pisma predsjednik HDZ-a BiH navodi:

“…Našim prijedlogom osigurali smo da svi građani BiH mogu birati i biti birani neovisno o pripadnosti i bez izjašnjavanja nacionalnog ili etničkog identiteta.”

I sve bi možda i završilo na ovoj tvrdnji iz Čovićevog današnjeg otvorenog pisma, da upravo predsjednik HDZ-a BiH nije izjavio nešto sasvim drugačije po završteku razgovora u Neumu, ali i više puta u posljednjih nekoliko dana:

…ima nacionalnog izjašnjavanja!

“…Venecijanska komisija je hrvatski prijedlog da se član Predsjedništva BiH nazove kao ‘predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i ostalih građana’ potvrdila kao validan.”

Dakle, osim što namjerno obmanjuje javnost, Dragan Čović sada to isto nastoji uraditi i sa međunarodnim posrednicima, tvrdeći da odrednica “predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda” zapravo ne predstavlja “izjašnjavanje nacionalnog ili etničkog identiteta”!?

Vezane vijesti

Poruka Stevandiću: “Imuniteti su Miloševića i Karadžića odveli u Hag”

Reagujući na jutrošnje izjave Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine bh. entiteta RS, u kojima navodi da narodne poslanike…

Vučić: “Moj otac nije ‘bosanski Srbin’, već samo Srbin”

Govoreći na obilježavanju Dana sjećanja na žrtave ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac u Donjoj Gradini, selu u…

“Bošnjake su ubijali, a nas Srbe su za vječnost time žigosali”

Iako danas nije bio prisutan u Potočarima, kako bi odao počast u povodu 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima,…
Total
0
Share