Čović traži da jedan hrvatski glas vrijedi kao deset bošnjačkih

Bakir Izetbegović @federalna.ba

Razgovori u Neumu oko izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini neslavno su završili u nedjelju, a svako od učesnika imao je svoje viđenje situacije koja je dovela do neuspjeha trodnevnog sastanka u jedinom bh. gradu na Jadranskom moru.

Upitan direktno na čemu je “konkretno” sve zapelo tokom pregovora u Neumu, te postoji li mogućnost da politička neslaganja konačno budu riješena, odgovor je pokušao dati predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

“Kao i svaki put, zapelo je na istom – HDZ BiH je nevjerovatno nepovjerljiv, s jedne strane traži nemoguće garancije, dok s druge nudi nemoguće modele prema kojima bi jedan hrvatski glas vrijedio kao deset bošnjačkih“, kazao je za “Faktor” Bakir Izetbegović.

Nemoguće kombinacije

Predsjednik SDA je dodao i da bi prema svakom od do sada predloženih modela, prilikom pregovaranja u posljednjih skoro 20 godina, u Predsjedništvo BiH na izborima uvijek bio izabran Hrvat iz HDZ-a BiH.

“Iz nekog samo njemu znanog razloga, predsjednik HDZ-a BiH i dalje sve redom odbija, pribojavajući se vjerovatno nekih nemogućih izbornih kombinacija i scenarija“, zaključio je Izetbegović.

Vezane vijesti

“Ne dao Bog da nam dođe Čović” u Predsjedništvo BiH

Akademik, prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik “Bosanske akademije nauka i umjetnosti” (BANU) i odnedavni član Socijaldemokratske partije (SDP)…

Čović tvrdi da nije “ruski igrač”

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, obratio se danas javnosti u vezi sa navodima za njegovo “prorusko i antidemokratsko…

Vulić brani Dodika: “Legitimno je ne voljeti Milorada, ali radujte se uspjesima RS”

Iako se u današnjoj vijesti koju je objavila novinska agencija “Srna” nigdje ne spominje da je riječ o…
Total
0
Share