Čubrilović zbog “straha od sankcija” odlazi s mjesta predsjednika NSRS

Nedeljko Čubrilović @YouTube

Iako se tačnost ove informcije sa sigurnošću ne može potvrditi, znakovito je da se privremeni odlazak (kako se špekuliše) s pozicije predsjednika Narodne skupštine (NS) bh. entiteta Republike Srpske (RS) itekako poklapa sa mogućim sankcijamma koje ova funkcija nosi u svjetlu aktuelnih dešavanja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Nedeljko Čubrilović bi s pozicije prvog čovjeka entitetske skupštine trebo otići na period od naredna dva mjeseca “zbog zdravstvenih problema”, a njegovom internom odlukom tu bi funkciju u međuvremenu privremeno obavljala akŧuelna potpredsjednica Željka Stojičić,  članica SNSD-a.

U posljednjih nekoliko dana neslužbeno se moglo čuti da se “Čubrilović protivio Dodikovim namjerama legalizacije ideje o prenosu nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku”.

Razmišljanje “unaprijed”

Da li je uzrok ovakve odluke i Čubrilovićev sastanak sa predstavnicima SAD i EU u BiH, kao i sa ambasadorima Velike Britanije i Njemačke, odnosno moguće sankcije ukoliko dođe do održavanja sjednice NSRS, pokazaće vrijeme pred nama.

Iako je sam Čubrilović u međuvremenu demnantovao  ovakve medijske natpise, teško se ne oteti utisku da će upravo on sa funkcije prvog čovjeka najvišeg zakonodavnog organa u RS biti odgovoran za sve ono što se izglasa u entitetskoj skupštini, a da je Milorad Dodik u čitavoj ovoj priči samo “obični nalogodavac” koji u svoje ime ne donosi, niti potpisuje bilo kakve odluke u vezi s mogućim prenosom nadležnosŧi.

Vezane vijesti

Dodikovo iznenađenje za ponedjeljak je Mađarska: “Sankcije su propale”

“Politika sankcija je propala jer je samo pokrenula konfrontaciju na zapadnom Balkanu”, rekao je u petak mađarski ministar…

Nove sankcije Dodiku: Korupcija, destabilizacija i secesionistička retorika

Tematika “rastuće secesionističke retorike i djelovanja koje ugrožava stabilnost države” biti će u naredni utorak pred zastupnicima Evropskog…

Vojnici Oružanih snaga BiH zajedno sa Amerikancima na vojnim vježbama u Gruziji

U Gruziji će više od 2.400 vojniksa učestvovati u multinacionalnim vježbama “Noble Partner 2022” (“Vrijedni partner 2022”) zajedno…
Total
1
Share