“Čudna neka vremena došla, prijatelji nam Hrvati, Turci i Mađari”

Milorad Dodik @YouTube

Imajući u vidu sva prethodna dešavanja u proteklih nekoliko mjeseci, još od perioda kada je tokom ljeta 2021. godine Valentin Inzko, tadašnji visoki predstavnik za BiH, nametnuo zakon o genocidu, pa do takozvanih “vraćanja nadležnosti” entiteta RS, kao da nas više ništa ne može začuditi u Bosni i Hercegovini.

Tako smo u posljednje vrijeme svjedočili konstantnoj podršci predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića članu Predsjedništva BiH ize reda srpskog naroda, koji je u Miloradu Dodiku pronašao “jedinog sagovornika” u BiH.

Od Janše do Orbana

Tu je i “podrška” koju je entitet RS dobio od mađarskog predsjednika Viktora Orbana, kako “suprostavljanju” mogućim sankcijama EU prema Dodiku, tako i “mogućim kreditom od 100 miliona eura”, za koji mnogi smatraju da ipak nikada neće biti realizovan.

Aprilska “non-paper” afera iz Slovenije, sa konačnom verzijom crtanja novih granica na Balkanu, čiji je autor tamošnji premijer Janez Janša, samo su jedan u nizu namjernih ili “slučajnih” verzija rješavanja pitanja ovog dijela svijeta, prvenstveno Bosne i Hercegovine.

“Zar i ti” Erdogane?

U posljednje vrijeme istakao se čak i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je prije par dana obećao rješavanje krize u BiH na način da će “za stol pozvati sve nacionalne lidere iz BiH“, što je najviše vidno “obradovalo” upravo Milorada Dodika.

Na targu jedne takve konstatacije jutros je na Twitteru bio i Srđan Puhalo, poznati bh. analitičar, navodeći u svom “tvitu” ko su to trenutno “najveći prijatelji” entiteta RS.

Podaci: Twitter

Komentariši
Vezane vijesti

Kako Zoran Milanović ulazi u BiH bez ikakvih najava?

Dragan Bursać, poznati bosanskohercegovački književnik, novinar i kolumnista, osvrnuo se danas na zabranu posjete srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću…

“U poziciji smo da moramo biti zajedno sa HDZ BiH”

Koliko je politika čudna, a ujedno i prosta stvar, možda najbolje pokazuje slučaj bosanskohercegovačke stranke s hrvatskim predznakom…

Dodik “zaustavlja” rusko-ukrajinski rat

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), odlučno je danas podržao mirovni prijedlog za rješenje rusko-ukrajinskog sukoba…
Total
0
Share