“Čudna neka vremena došla, prijatelji nam Hrvati, Turci i Mađari”

Milorad Dodik @YouTube

Imajući u vidu sva prethodna dešavanja u proteklih nekoliko mjeseci, još od perioda kada je tokom ljeta 2021. godine Valentin Inzko, tadašnji visoki predstavnik za BiH, nametnuo zakon o genocidu, pa do takozvanih “vraćanja nadležnosti” entiteta RS, kao da nas više ništa ne može začuditi u Bosni i Hercegovini.

Tako smo u posljednje vrijeme svjedočili konstantnoj podršci predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića članu Predsjedništva BiH ize reda srpskog naroda, koji je u Miloradu Dodiku pronašao “jedinog sagovornika” u BiH.

Od Janše do Orbana

Tu je i “podrška” koju je entitet RS dobio od mađarskog predsjednika Viktora Orbana, kako “suprostavljanju” mogućim sankcijama EU prema Dodiku, tako i “mogućim kreditom od 100 miliona eura”, za koji mnogi smatraju da ipak nikada neće biti realizovan.

Aprilska “non-paper” afera iz Slovenije, sa konačnom verzijom crtanja novih granica na Balkanu, čiji je autor tamošnji premijer Janez Janša, samo su jedan u nizu namjernih ili “slučajnih” verzija rješavanja pitanja ovog dijela svijeta, prvenstveno Bosne i Hercegovine.

“Zar i ti” Erdogane?

U posljednje vrijeme istakao se čak i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je prije par dana obećao rješavanje krize u BiH na način da će “za stol pozvati sve nacionalne lidere iz BiH“, što je najviše vidno “obradovalo” upravo Milorada Dodika.

Na targu jedne takve konstatacije jutros je na Twitteru bio i Srđan Puhalo, poznati bh. analitičar, navodeći u svom “tvitu” ko su to trenutno “najveći prijatelji” entiteta RS.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Zbog jednog Dodikovog “prijatelja” mi danas imamo 26 neprijatelja

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, govorio je sinoć o aktuelnoj političkoj, ali i svakoj drugoj krizi u Bosni i…

“Dodik i Čović – prinudni upravnici zaduženi za stečajni postupak i podjelu BiH”

Bivši predsjednik SDP-a BiH i nekadašnji državni ministar vanjskih poslova komentarisao je danas na svom Facebook profilu namjere…

Veto Mađarske neće pomoći uvođenju sankcija EU protiv Dodika!?

Pojedini analitičari stanja u BiH smatraju da EU ne treba konsenzus, nego je dovoljna kvalifikovana većina da se…
Total
37
Share