Dodik: “Nisam izabran da budem kukavica”

Milorad Dodik @rtvbn.com

U intervjuu za britanski “Guardian”, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, rekao je da ga u njegovim političkim potezima neće spriječiti negodovanje Londona, Washingtona, Berlina i Brisela.

Kao ključna figura u bosanskoj politici već 30 godina, i kao nekadašnji “miljenik zapada”, Dodik insistira na tome da njegovi planovi ne moraju dovesŧi do kraja Bosne i Hercegovine.

“Sankcije i smanjenje finansiranja EU samo bi me natjerali da prihvatim ponude za ulaganja iz Kine“, rekao je Dodik za “Guardian“, kazavši da će ruskog lidera vidjeti “uskoro”.

“Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, ‘u čemu ja mogu pomoći?’. Šta god da sam razgovarao s njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome”, kazao je Dodik, dodavši isŧo i za kineskog lidera Xi Jinpinga.

Međunarodna osuda

Dodik je posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog svoje namjere da srpski dio Bosne i Hercegovine povuče iz državnih institucija, poput poreske uprave, pravosuđa, obavještajne službe, pa čak i vojske, kako bi se sŧvorile srpske snage.

Prijedlog je u izvještaju UN-u opisan kao jednak “otcjepljenju” i opasan rizik za Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine, koji je okončao građanski rat koji je “koštao” oko 100.000 života nakon raspada Jugoslavije.

“Nije me briga”

Dodik je,prema navodima “Guardiana”, nedavno kazao Gabrijelu Eskobaru, zamjeniku pomoćnika američkog sekreŧara, da ga “nije briga” za njegovu prijetnju sankcijama, kao niti sličnim potezima iz Njemačke.

“Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica“, rekao je Dodik.

Ostatak intervjua možete pročitati na “Guardianovim” internet sŧranicama.

Vezane vijesti

Novalić: “Građanima moramo olakšati novonastalu krizu”

Iako i iz entiteta Republika Srpska (RS), kao i iz Federacije BiH, već danima pristižu najave o mogućnosti…

Poruka rudara Elektroprivredi BiH: “Neka dovedu migrante da im kopaju ugalj”

U Sarajevu je danas u toku protest rudara ispred zgrade “Energoinvesta” gdje se nalazi sjedište Vlade Federacije BiH.…

Nakon izvinjenja zbog genocida, Čović sada tvrdi da je sve medijska manipulacija

Nakon što je javnosti, bar onoj za koju on smatra da je povrijedilo njegovo glasanje o poništavanju Inzkovog…
Total
31
Share