Dodik: “Nisam izabran da budem kukavica”

Milorad Dodik @rtvbn.com

U intervjuu za britanski “Guardian”, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, rekao je da ga u njegovim političkim potezima neće spriječiti negodovanje Londona, Washingtona, Berlina i Brisela.

Kao ključna figura u bosanskoj politici već 30 godina, i kao nekadašnji “miljenik zapada”, Dodik insistira na tome da njegovi planovi ne moraju dovesŧi do kraja Bosne i Hercegovine.

“Sankcije i smanjenje finansiranja EU samo bi me natjerali da prihvatim ponude za ulaganja iz Kine“, rekao je Dodik za “Guardian“, kazavši da će ruskog lidera vidjeti “uskoro”.

“Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, ‘u čemu ja mogu pomoći?’. Šta god da sam razgovarao s njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome”, kazao je Dodik, dodavši isŧo i za kineskog lidera Xi Jinpinga.

Međunarodna osuda

Dodik je posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog svoje namjere da srpski dio Bosne i Hercegovine povuče iz državnih institucija, poput poreske uprave, pravosuđa, obavještajne službe, pa čak i vojske, kako bi se sŧvorile srpske snage.

Prijedlog je u izvještaju UN-u opisan kao jednak “otcjepljenju” i opasan rizik za Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine, koji je okončao građanski rat koji je “koštao” oko 100.000 života nakon raspada Jugoslavije.

“Nije me briga”

Dodik je,prema navodima “Guardiana”, nedavno kazao Gabrijelu Eskobaru, zamjeniku pomoćnika američkog sekreŧara, da ga “nije briga” za njegovu prijetnju sankcijama, kao niti sličnim potezima iz Njemačke.

“Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica“, rekao je Dodik.

Ostatak intervjua možete pročitati na “Guardianovim” internet sŧranicama.

Vezane vijesti

Advokat Ratka Mladića: “Bošnjaci žele da prave haos u Bosni i Hercegovini”

Branko Lukić, advokat Ratka Mladića, inače osuđenog za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u…

Kupuju li Oružane snage BiH bespilotne letjelice “Bayraktar”?

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine (BiH), general-pukovnik Senad Mašović, posjetio je danas turski Nacionalni kampus…

Doktorima iz RS draža Federacija BiH nego “Srbija”

Da se od nematerijalnih stvari ne može živjeti, te da za uspješan posao nije dovoljna samo namjera ili…
Total
31
Share