Dodik: “Republika Bosna i Hercegovina nikada nije imala teritoriju”

Milorad Dodik u Skupštini RS @YouTube

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, obratio se danas poslanicima Narodne skupštine entiteta Republika Srpska (RS) u povodu vraćanja nadležnosti s nivoa države BiH, na nivo entiteta RS.

Između ostalog Dodik je govorio i o tome šta je na “ovim prostorima” postojalo prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.

“Jedna od potpisnica sporazuma bila je i tzv. Republika BiH, ali ona nikada nije imala teritoriju, niti je ikada bila međunarodno priznata”, kazao je Dodik nazivajući tadašnju Republiku Bosnu i Hercegovinu “papirnatom republikom”.

“Njeno postojanje je formalno okončano 14. decembra 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma koji nije uspostavio unutrašnji ustavni, ni pravni kontinuitet te Republike. Potpuno je prominjenjen unutrašnji sistem koji se ignoriše skoro 30 godina“, objašnjavao je Dodik poslanicima NS RS vlastito viđenje historije na ovim prostorima, zaključivši ovu temu riječima:

“Postojaće samo unutrašnji sistem koji je usposatvaljen Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, dakle Ustavom (BiH)”.

“Vraćanje nadležnosti” kao paravan za državnu imovinu

Dodikovim današnjim izlaganjem u Skupštini entiteta RS zapravo se još jednom potvrđuje činjenica, koju je i on sam danas indirektno naveo, da je poenta čitavog ovog procesa zapravo “borba oko državne imovine” u entitetu RS.

Objašnjenje člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda da “Republika BiH nikada nije imala svoju teritoriju” upravo ide tome u prilog takvom zaključku.

Vezane vijesti

Evo zašto Dodik želi smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga BiH na pola

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a, izrazio je danas, kako je…

Čović od bh. Hrvata napravio ping pong lopticu sa kojom igraju Plenković i Milanović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH, kazao je danas da se Hrvatima u BiH uporno nudi slika prema…

Milanović: “Ulaskom u EU, BiH može postati i građanska država”

Hrvati u Bosni i Hercegovini (BiH) nikada neće postati manjina, poručio je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović u…
Total
1
Share