Dodik: “Sudbinu Srba i Jevreja isprepliće muslimanski ekstremni faktor”

Milorad Dodik @jpost.com

U intervjuu za “The Jerusalem Report”, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda ponovo je dao vrlo radikalne, i dobrim dijelom skandalozne izjave na račun bošnjačkog stanovništva u BiH, ponovo ga oslovljavajući “muslimanskim”, ali i “ekstremnim protiv kojeg se borio 90-ih godina 20. vijeka”.

“Mi u Republici Srpskoj (RS) Izrael doživljavamo kao prijateljsku državu, a jevrejski narod kao prijateljski narod“, kazao je Milorad Dodik na početku intervjua.

Patnja dva naroda od strane istih vojski

“Zbližila nas je patnja koju su naša dva naroda u prošlom vijeku proživjela od istih vojski. Zato niko u ovom dijelu svijeta ne može bolje da razumije jevrejski narod kao Srbi i zato Izrael ima našu podršku”, kazao je Dodik čiji je intervju za “The Jerusalem Report obavljen putem elektronske pošte i uz asistenciju ambasadora BiH u Izraelu, Duška Kovačevića, koji je Dodikove odgovore prevodio na engleski jezik.

Dodik u nastavku intervjua navodi da bi volio ponovo posjetiti Izrael, gdje ga vežu “samo lijepe uspomene“, posebno naglašavajući da Izrael i RS nisu u istoj poziciji, ni politički ni geopolitički. jer je Izrael država, a RS je samo dio BiH“.

Podrška Izraelu zbog “ekstremnog muslimanskog faktora”

Jevreji su dobili pravo na državu, što su svakako imali. Međutim, RS je ostala u sastavu BiH. Ono što isprepliće srpsku i jevrejsku sudbinu, iako nismo na istom prostoru, jeste muslimanski ekstremni faktor, koji pokušava da destabilizuje Izrael, a protiv kojeg smo se borili i u građanskom ratu 1990-ih“, navodi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, te zaključuje:

“Zato možda bolje od drugih razumijemo šta se dešava u Izraelu i zato narod Izraela uživa našu podršku“.

Vezane vijesti

Rusija uz pomoć Dodika spriječava pristup BiH u NATO savez

Dok je veći dio međunarodne pažnje usmjeren na potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu, mala država koja se nalazi…

Drastično se smanjio broj upisanih studenata u Federaciji BiH

Podaci koje je jučer objavio Federalni zavod za statistiku pokazuju da je u zimskom semestru akademske godine 2021./2022.…

Vučić kao “majstor dramatike” namjerno želi Srbiju prikazati ugroženom

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, navodi da niko u Bosni i Hercegovini ne želi…
Total
10
Share