Dodik: “Sudbinu Srba i Jevreja isprepliće muslimanski ekstremni faktor”

Milorad Dodik @jpost.com

U intervjuu za “The Jerusalem Report”, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda ponovo je dao vrlo radikalne, i dobrim dijelom skandalozne izjave na račun bošnjačkog stanovništva u BiH, ponovo ga oslovljavajući “muslimanskim”, ali i “ekstremnim protiv kojeg se borio 90-ih godina 20. vijeka”.

“Mi u Republici Srpskoj (RS) Izrael doživljavamo kao prijateljsku državu, a jevrejski narod kao prijateljski narod“, kazao je Milorad Dodik na početku intervjua.

Patnja dva naroda od strane istih vojski

“Zbližila nas je patnja koju su naša dva naroda u prošlom vijeku proživjela od istih vojski. Zato niko u ovom dijelu svijeta ne može bolje da razumije jevrejski narod kao Srbi i zato Izrael ima našu podršku”, kazao je Dodik čiji je intervju za “The Jerusalem Report obavljen putem elektronske pošte i uz asistenciju ambasadora BiH u Izraelu, Duška Kovačevića, koji je Dodikove odgovore prevodio na engleski jezik.

Dodik u nastavku intervjua navodi da bi volio ponovo posjetiti Izrael, gdje ga vežu “samo lijepe uspomene“, posebno naglašavajući da Izrael i RS nisu u istoj poziciji, ni politički ni geopolitički. jer je Izrael država, a RS je samo dio BiH“.

Podrška Izraelu zbog “ekstremnog muslimanskog faktora”

Jevreji su dobili pravo na državu, što su svakako imali. Međutim, RS je ostala u sastavu BiH. Ono što isprepliće srpsku i jevrejsku sudbinu, iako nismo na istom prostoru, jeste muslimanski ekstremni faktor, koji pokušava da destabilizuje Izrael, a protiv kojeg smo se borili i u građanskom ratu 1990-ih“, navodi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, te zaključuje:

“Zato možda bolje od drugih razumijemo šta se dešava u Izraelu i zato narod Izraela uživa našu podršku“.

Vezane vijesti

“Bošnjački radikali protestvuju protiv hrvatskog naroda”

Protesti ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u julu, a čiji je nastavak najavljen i za danas, Hrvatski narodni…

“Ono što rade u Sarajevu izuzetno je opasno po odnose u BiH”

Nakon što je Ustavni sud BiH danas utvrdio da entitet Republika Srpska (RS) nema ustavnu nadležnost za regulisanje…

Deponija Uborak, primjer katastrofalnog upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini

Grad Mostar u Bosni i Hercegovini odavno je na udaru kritika zbog svoje deponije smeća, u javnosti poznate…
Total
10
Share