Dok BiH tek uvodi “kovid pasoše”, Švedska, Češka, Danska… ukidaju sve mjere!

Covid-19 potvrde s QR kodom @freepik.com

Švedska će sljedeće sedmice ukinuti sva ograničenja protiv pandemije, iako se ta nordijska zemlja i dalje suočava s rekordnim nivoom infekcija.

Odluka Švedske je donesena u skladu sa najavama nekoliko evropskih država proteklih dana, a vlasti navode da računaju na imunitet stanovništva na Covid-19, koji je dobijen nakon vakcinacije i “masovne” infekcije virusom korona.

Ukinuta sva ograničenja u Velikoj Britaniji

Počevši od sljedeće sedmice, i Češka više neće tražiti Covid-19 dozvole za ulazak u restorane i druga mjesta usluga ili zabave, čime će se otvoriti pristup nevakcinisanim osobama.

Velika Britanija je u četvrtak ukinula gotovo sva protivepidemijska ograničenja koja su još uvijek na snazi ​​u borbi protiv Covid-19, bolesti za koju se vlada nada da će se stanovništvo naviknuti na život, baš kao i na gripu.

Moramo “živjeti s virusom”

Građani Danske od utorka praktično nemaju ograničenja u pogledu virusa korona, uprkos činjenici da je incidencija i dalje visoka. Obaveza nošenja zaštitne maske sada je prošlost, kao i odgovarajućih “zdravstvenih dozvola” iz kojih se vidi da je nositelj vakcinisan protiv Covid-19, oporavio se od bolesti ili je testiran i negativan.

U utorak je i Norveška objavila da odustaje od niza mjera protiv širenja virusa Covid-19, uključujući ukidanje obaveznog rada na daljinu i ukidanje ograničenja na prodaju alkohola, a vlada je poručila da društvo može i mora “živjeti sa virusom”.

Neuspjela francuska strategija

Francuska, zemlja u kojoj je strategija predsjednika Emmanuela Macrona bila “iznervirati nevakcinisane“, počela je u srijedu ukidati ograničenja protiv virusa Covid-19, uključujući ukidanje zahtjeva za nošenje zaštitne maske za lice na otvorenom.

Finska će početi ukidati ograničenja za kontrolu prijenosa “Omikron” varijante virusa korona, a cilj je da se sve mjere povuku početkom marta, izjavila je za medije premijerka ove države u srijedu.

BiH i dalje zaostaje za svima

S druge strane, digitalnih “kovid pasoša” nakon vakcinacije u BiH još uvijek nema, te su građani u problemima kada otputuju u inostranstvo.

Naime, “QR kod” koji potvrđuje da je osoba vakcinisana u entitetu Republika Srpska (RS) ne učitava se u većini zemalja EU.

Problem je i dalje neusaglašenost na nivou BiH, što se i ovaj put “lomi” preko leđa građana. Rješenje je u uspostavljanju državnog digitalnog kovid certifikata, ali je problem ponovo u dogovoru za prenos zdravstvenih podataka sa ministarstva zdravlja RS na ministarstvo civilnih poslova BiH.

Vezane vijesti

SDA: HDZ može blokirati izbore ako želi, ali ih neće spriječiti

Za današnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te usvojene zaključke na zasjedanju u Mostaru, iz SDA smatraju…

Čovićev “HNS”: Adis Ahmetović je “radikalni bošnjački unitarista”

Nakon što je njemački Bundestag usvojio rezoluciju koja se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, ubrzo su se oglasili…

Višković za 1. april najavio ukidanje akciza: “To neće izazvati probleme”

Iako je još jučer kazao da bi se ukidanjem akciza došlo u poziciju da bi “možda cijelo okruženje…
Total
0
Share