Dok Dodik “vraća nadležnosti”, Tegeltija ih “prenosi” na nivo države

Milorad Dodik i Zoran Tegeltija @istokrs.com

Jednu ovakvu saglasnost Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) trebalo je odavno izdati, ne uime političara, nego isključivo uime građana koji zaista imaju poterbu za putovanjima, kako iz privatnih, tako i iz poslovnih razloga.

Današnjom odlukom Vijeća ministara su građani Bosne i Hercegovine, putem Ministarstva civilnih poslova, iskazali interes za priključenje BiH sistemu EU digitalnih kovid potvrda.

Kako u posmatranom periodu iza nas, iz entiteta Republika Srpska (RS) mjesecima nije davana saglasnost na jednu ovaku odluku, ponovo to pravdajući prenosom nadležnosti na nivo BiH, današnja odluka Vijeća ministara po ovom pitanju i ne treba mnogo čuditi.

Naime, kako sve više građana zbog aktuelne pandemije virusa korona ima problema prilikom putovanja u inostranstvo, pa time i građani entiteta RS, sasvim je očito da je promjena u razmišljanju došla zapravo kao čista politička potreba, jer bi stanovnici ovog dijela BiH “uskraćivanje putovanja zbog neposjedovanja kovid potvrda mogli shvatiti i kao loš odnos vladajućih stranaka za koje su dali svoj glas naizborima”.

Svaki glas je bitan

Kako u Bosni i Hercegovini izborna kampanja praktnično nikada ne prestaje, ovakav jedan potez političara iz entiteta RS zastupljenih u Vijeću ministara BiH, može, ali ne treba uopšte čuditi.

Iz Vijeća ministara BiH su saopštili da će “Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA)” biti nosilac tehničkog rješenja kovid potvrda za Bosnu i Hercegovinu.

“Cilj je da izdate kovid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima BiH da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta”, navodi se na kraju saopštenja.

Vezane vijesti

Dodik: “Nećemo tolerisati ovakav muslimanski napad na ustavnu BiH”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, napustio je danas dio sjednice Predsjedništva kojoj je prisustvovala…

Rusija uz pomoć Dodika spriječava pristup BiH u NATO savez

Dok je veći dio međunarodne pažnje usmjeren na potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu, mala država koja se nalazi…

“Izetbegović, Turkovićka i Alkalaj sa Dodikom mlataraju kako hoće”

Komentarišući najnovije izjave, ali i stavove Milorada Dodika, Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS)…
Total
1
Share