Elektroprivreda BiH ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Protesti rudara u Sarajevu @YouTube

Svi uposlenici Elektroprivrede BiH platu primaju od prodaje električne energije i nema potrebe da rudari svoju primaju od prodaje uglja Elektroprivredi BiH, glasio je jedan od zaključaka o elektroenergetskom sektoru BiH kojeg je jučer predložio Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Osim zaključaka koji su se ticali izmjena Ustava BiH, Izbornog zakona, te državne imovine, vodeći ljudi Stranke za BiH su jučer u Tuzli donijeli i niz zaključaka u pogledu aktuelne problematike s ektroenergetskim sektorom u FBiH.

Kao prvi logičan zaključak nameće se onaj o tome da svi rudari trebaju zapravo biti uposlenici Elektroprivrede BiH, te shodno tome ovo preduzeće nema potrebu da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik.

Dug pretvoriti u dionice

Niz dodatnih zaključaka se odnosi i na način upravljanja rudnicima i hidroelektranama, odnosno težnji smanjenju prekobrojnih uprava i direktora.

“Umjesto kroz povećanje cijene električne energije građanima i privredi, dugovi rudnika trebaju se riješiti posebnim konsolidacijskim zakonom kojim bi se dug prema Fondu PiO (oko pola milijarde KM) pretvorio u dionice ovog Fonda u Elektroprivredi BiH kao dioničkom društvu”, poručuju na kraju iz rukovodstva Stranke za BiH.

Vezane vijesti

Dodik: “Nama nije mjesto u BiH, to je greška”

Govoreći večeras u Vlasenici, na prediznornom skupu SNSD-a, kandidat ove stranke za predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) kazao…

“Dodik će pjevati na godišnjicu protjerivanja 250.000 Srba iz Hrvatske”

Jelena Trivić, kandidatkinja opozicije za predsjednicu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) na predstojećim izborima u oktobru, oglasila se…

“Kultura na nivou”: Srpskog patrijarha Dodik dočekao sa rukama u džepovima

Iako je većina medija današnji sastanak člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorada Dodika, i patrijarha srpskog…
Total
1
Share