Elektroprivreda BiH ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Protesti rudara u Sarajevu @YouTube

Svi uposlenici Elektroprivrede BiH platu primaju od prodaje električne energije i nema potrebe da rudari svoju primaju od prodaje uglja Elektroprivredi BiH, glasio je jedan od zaključaka o elektroenergetskom sektoru BiH kojeg je jučer predložio Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Osim zaključaka koji su se ticali izmjena Ustava BiH, Izbornog zakona, te državne imovine, vodeći ljudi Stranke za BiH su jučer u Tuzli donijeli i niz zaključaka u pogledu aktuelne problematike s ektroenergetskim sektorom u FBiH.

Kao prvi logičan zaključak nameće se onaj o tome da svi rudari trebaju zapravo biti uposlenici Elektroprivrede BiH, te shodno tome ovo preduzeće nema potrebu da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik.

Dug pretvoriti u dionice

Niz dodatnih zaključaka se odnosi i na način upravljanja rudnicima i hidroelektranama, odnosno težnji smanjenju prekobrojnih uprava i direktora.

“Umjesto kroz povećanje cijene električne energije građanima i privredi, dugovi rudnika trebaju se riješiti posebnim konsolidacijskim zakonom kojim bi se dug prema Fondu PiO (oko pola milijarde KM) pretvorio u dionice ovog Fonda u Elektroprivredi BiH kao dioničkom društvu”, poručuju na kraju iz rukovodstva Stranke za BiH.

Vezane vijesti

Za sedmo dijete u Mostaru porodiljna naknada od 10 hiljada KM

Pomalo nestvarno zvuči podatak koji je danas stigao iz Mostara, a koji govori o tome koliko novca će…

Temperature blizu 30 stepeni, stiže nam sunčano vrijeme

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar…

“Nije da Hrvati ne mogu biti izabrani, nego ih nema”

Još jedna tema promjene Izbornog zakona bila je tematika razgovora o načinu izbora pojedinih delegata iz konstutitivnih naroda…
Total
1
Share