Evo zašto Dodik želi smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga BiH na pola

Oružane snage BiH @Twitter

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a, izrazio je danas, kako je kazao, “spremnost da glasa za ostanak Oružanih snaga BiH pod uslovom da se broj pripadnika smanji na pola”.

Iako je ovo “uslov” koji je Milorad Dodik već više puta do sada spomenuo u javnosti, nikada nije išao dalje sa objašnjenjem zašto baš pola, odnosno zašto uopšte želi smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga BiH.

Postići MUP RS “brojnijim” od Oružanih snaga BiH

Ukoliko imamo u vidu da su Oružane snage BiH trenutno najbrojnija oružana formacija u Bosni i Hercegovini, njihovo smanjivanje za bilo koji broj, a pogotovo za 50% dovelo bi do toga da bi broj zaposlenika u entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS bio veći od broja vojnika u Oružanim snagama BiH.

Dodikova namjera je upravo ta, obezvrijediti oružane snage BiH, smanjivajući im brojnost, a sve na račun entitetskog MUP-a RS, koji bi se zatim kao takav nametnuo kao vodeća “oružana sila” u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Dodik ruši Bosnu i Hercegovinu, na kraju će srušiti sam sebe

Povodom današnje sjednice Narodne skupštine (NS) entiteta Republika Srpska (RS) oglasili su se iz Naše stranke, saopštenjem za…

Nekadašnji Dodikov savjetnik molio za pomoć Republici Srpskoj u Kanadi

Radovan Kovačević, nekadašnji savjetnik predsjednika bh. entiteta RS i član delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj…

“Harunovi napadači su spremni doći u Sarajevo, kleknuti i moliti za oprost”

I danas ne prestaju reakcije bh. javnosti nakon što su dva maloljetnika od 14 i 17 godina iz…
Total
0
Share